Iulian Chifu: Speranța e punctul slab al tuturor partidelor (Revista presei)

  • 15 Martie 2018 10:26
Iulian Chifu: Speranța e punctul slab al tuturor partidelor (Revista presei)

Analistul politic Iulian Chifu observă în editorialul său de pe deschide.md că absența speranței în perspectiva alegerilor în general din Republica Moldova. Potrivit autorului, speranța e punctul slab al tuturor partidelor. Forțe politice noi care să determine o galvanizare a populației și să o facă să devină brusc activă, emoțională față de un nou lider emergent, e mai greu să apară în ultimele 8 luni ale campaniei electorale. E prea târziu.

Analistul politic Iulian Chifu observă în editorialul său de pe deschide.md absența speranței în perspectiva alegerilor în general din Republica Moldova.  Potrivit autorului, speranța e punctul slab al tuturor partidelor. Forțe politice noi care să determine o galvanizare a populației și să o facă să devină brusc activă, emoțională față de un nou lider emergent, e mai greu să apară în ultimele 8 luni ale campaniei electorale. E prea târziu. De aceea, fără proiect pozitiv și speranță reală, palpabilă, încrederea publicului lipsește, și nemulțumirea dăinuie în întreaga clasă politică.În opinia lui Iulian Chifu de această situație profită partidele cu mobilizare relevantă, PSRM – din motive de calitate și nivelul de instrucție al electoratului – și PDM, partidul-stat, cu resurse administrative și financiare relevante. Asta până cineva va reclădi speranța!

Tribuna susține că în ultimul timp unii unioniști din Moldova au cam uitat de scopul major – unirea cu România, transformând un obiectiv sfânt într-o banală luptă politică, care deseori se manifestă prin mărunte acte de răzbunare menite să alimenteze orgoliile unor liderași locali. Potrivit Tribuna, de pe urma unor acțiuni ca cele de la Sadova sau Băcioi Președintele Igor Dodon nu are nimic de pierdut. Din contra, el e victimizat, iar electoratul său se consolidează și mai mult. Lupta trebuie să fie dusă pentru unire, dar nu împotriva celor ce nu-și doresc unirea!

Parlamentarii de la Chișinău, antiromâni prin absență, titrează Timpul. Potrivit ziarului, eforturile parlamentarilor de la Chișinău de a se distanța de România se vor lovi și în continuare de dispozițiile unioniste crescânde din societate, până când, într-un final, clasa politică „statalistă” va deveni nereprezentativă în raport cu cetățenii R. Moldova. Iar aceștia din urmă își vor investi încrederea în politicieni care, la fel ca în 1918, vor realiza unificarea cu Statul Român.

Ziarul de Gardă, dezvăluie astăzi numele deputatului care oferă, în scopuri politice, din numele său și al partidului pe care-l reprezină, ajutoare umanitare primite de o fundație de caritate din R. Moldova de la o altă fundație din străinătate. ZdG mai scrie astăzi de ce sunt demiși procurorii, dar și cum statul și interesele economice distrug un sport olimpic.  Cum este înțeleasă egalitatea de gen de autoritățile de la noi și ce promisiuni sunt făcute în acest domeniu, ce ulei vegetal este folosit în majoritatea produselor de panificație și de patiserie produse în R. Moldova și cât de periculos poate fi acesta pentru sănătatea noastră, sunt alte întrebări la care puteți găsi răspuns în ZdG.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău