Iulian Chifu: Federația Rusă subminează securitatea energetică europeană

  • 22 Septembrie 2021 09:06
Iulian Chifu: Federația Rusă subminează securitatea energetică europeană

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre o criză iminentă a gazelor naturale, care, spun specialiștii, va avea ca efect creșteri record ale prețurilor la gaze și energie electrică.

Îngrijorările s-au extins rapid în toată Europa, iar guvernele caută soluții pentru evitarea unor explozii istorice ale prețurilor.

Invitat la emisiunea "Serviciul de noapte cu Maria Țoghină", analistul de politică externă Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, a vorbit despre soluțiile pe care le are la îndemână Uniunea Europeană.

Însă acestea au efecte vizibile în termen mediu și lung. O sinteză semnată Luminița Voinea.
 

Gazele naturale se îndreaptă către cele mai mari prețuri din ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă că vom avea o iarnă grea, avertizează specialiștii.

Una dintre soluțiile de contracarare a acestor creșteri ar fi plafonarea prețului la energie și gaze naturale, idee care la noi a fost doar discutată, în timp ce în alte țări europene a fost și aprobată.

Asta în contextul în care Federația Rusă subminează securitatea energetică europeană, pentru a-și promova gazoductul Nord Stream 2, care va crea o nouă legătură energetică directă între Rusia și Germania, via Marea Baltică, a explicat analistul de politică externă Iulian Chifu.

Iulian Chifu: Federația Rusă joacă într-o variantă complet nepotrivită și de subminare a securității energetice europene pentru a-și promova Nord Stream 2 și pentru a-l face funcțional. Pentru că trebuie spus că, chiar dacă a anunțat că și-a încheiat conducta, capacitatea sa de a o face funcțională și de a pune gaz acolo este foarte redusă. Sunt niște proceduri foarte laborioase de validare. Toate sunt supuse sancțiunilor Statelor Unite. Ori,  trebuie văzut că în ultimul an,  exporturile Rusiei către zona europeană au fost extrem de scăzute, inclusiv pentru a fi puse în depozite, depozitele sunt foarte jos pentru a nu avea formule de compensare. Pe un asemenea context primul lucru este faptul că prețul gazelor a crescut, pentru că îl vei lua iarna, nu vara, primăvara, când nu-l caută nimeni. Deci Rusia nu a mai vândut gaz și nu a mai dat să se înmagazineze ca să se cumpere doar iarna la prețuri mari. Al doilea câștig este..., deci prețul a crescut, toată lumea caută; în al doilea rând este că nu ai pe unde să îl duci; prin conductele ucrainene și altfel prin Nord Stream 2. Și atunci aici este presiunea pentru a obține avizele și a da drumul la Nord Stream 2. E o presiune asupra Europei, este o presiune asupra agenției specializate a Germaniei și este o presiune asupra Uniunii Europene.

Uniunea Europeană are însă metodele ei pentru a opri acest comportament al Rusiei, care în fapt face jocuri politice, și nu economice , mai susține Iulian Chifu.

Iulian ChifuEvident că și pe această dimensiune fiecare are ac de cojocul lui. Deja în privința Gazprom avem o sesizare a Parlamentului European în privința începerii unei anchete pentru acest proces de dumping și în egală măsură pe partea cealaltă avem un alt tip de instrumentar, tot la fel, foarte important, pentru că nu trebuie uitat că Directiva gaze modificată spune că orice conductă intră în Uniunea Europeană va avea același statut cu conducta care este în UE, deci va trebui să respecte regulile jocului. Vom vedea exact prețurile, costurile, cine operează, cu ce prețuri, de unde vine, la ce costuri și suma acestor lucruri voa putea să probeze foarte simplu că avem de-a face cu un proiect politic, nu cu unul economic, nu se justifică economic, e făcut să blocheze tranzitul prin Ucraina sau eventual să-l întrerupă, dacă nu în 2024, când se încheie actualul contract, poate chiar mai devreme.

Acestea sunt însă chestiuni care intervin pe termen mediu și lung.

Până atunci, iarna aceasta se așteaptă o creștere a prețului la gaze naturale și, mai grav decât atât, s-ar putea să fim în situația de a nu avea de unde să le procurăm.

Soluția ar fi să ne bazăm pe resursele și pe producția internă , a conchis  Iulian Chifu.

Sursa: Radio România Actualități 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău