Iulian Chifu, despre coaliția PSRM - PD | Avem de a face cu un regim Dodon care se consolidează în sens autoritar

  • 17 Martie 2020 14:14
Iulian Chifu, despre coaliția PSRM - PD | Avem de a face cu un regim Dodon care se consolidează în sens autoritar

După constituirea unei majorități parlamentare PD-PSRM și reconfigurările produse în Guvernul Chicu, diplomația românească rămâne rezervată față de puterea de la Chișinău, anunțând că va continua să acorde sprijin direct pentru cetățeni, iar susținerea financiară la nivel central va fi condiționată. Experții atrag atenția că noul acord are în plan extern prioritar parteneriatul cu Rusia, iar în plan intern, oficializarea alianței dintre PD și PSRM va consolida regimul Dodon.

Ministerul de externe de la București a anunțat printr-un comunicat că România nu își va schimba poziția față de situația din Republica Moldova. Statul român condiționează sprijinul financiar pentru Guvernul de la Chișinău, însă nu renunță la susținerea directă a cetățenilor, cel mai recent exemplu fiind permisiunea de export a medicamentelor în Republica Moldova în contextul epidemiei de COVID-19. În relația cu puterea de la Chișinău, România va pune în continuare accentele pe reforme, integrare europeană și parteneriatul strategic.

Fostul ministru de externe Nicu Popescu atrage atenția că, potrivit acordului dintre PDM și PSRM, parteneriatul cu România nu este unul prioritar. El observă că acordul de coaliție spune clar: primul partener strategic al Moldovei este Rusia, urmată de SUA, Germania, România și Ucraina.

Și acest Guvern ar putea rămâne în izolare dacă nu va progresa în reformarea justiției. Fostul consilier prezidențial de la Cotroceni, Iulian Chifu, este de părere că atitudinea diplomației de la București este una firească, din moment ce Igor Dodon își concentrează puterea în mâinile sale și încearcă să controleze justiția prin subordonarea Consiliului Superior al Magistraturii.

"Avem de a face cu un regim Dodon care se consolidează în sens autoritar. Avem de a face cu o aservire totală a justiției acestui regim Dodon, de data aceasta în formulă de coaliție cu Partidul Democrat al lui Pavel Filip jugat la carul puterii a președintelui pro-rus", a spus Iulian Chifu.

Din cauza alianței cu socialiștii, democrații nu au suferit doar o scindare pe interior, dar și-au pierdut și aliații internaționali, social-democrații europeni și partenerii de peste ocean. Mai mult, Iulian Chifu consideră că PDM-ul și-a trădat propriul electorat.

 "Odată ce Partidul Democrat a făcut acest pas, deși îi fusese recomandat să se abțină de la o asemenea eventualitate, a pierdut toată susținerea publică. În principiu, PDM-ul lui Pavel Filip și-a trădat electoratul", a precizat Chifu.

Partidul Democrat a semnat luni un acord de coaliție cu Partidul Socialiștilor, în urma căruia a obținut mai multe funcții în Guvernul Chicu, inclusiv ministerul de Externe și pe cel al reintegrării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău