Iulian Chifu: Bine cu de-a sila nu se poate!

  • 16 Februarie 2016 11:00
Iulian Chifu: Bine cu de-a sila nu se poate!

Revista presei din 16 februarie 2016

Primul judecător condamnat în timpul reformei, disculpat la Curtea de Apel Chișinău, anunță Ziarul de gardă. Ghe­or­ghe Popa, pri­mul jude­că­tor prins în fla­grant cu mită și pri­mul magis­trat con­dam­nat pen­tru că ar fi luat mită, în acest mile­niu, în Republica Mol­dova, și-a aflat, săp­tămâna tre­cută, sen­tința. Instanța de apel a decis că în acțiu­nile magis­tra­tu­lui nu s-ar conține ele­men­tele infra­cțiu­nii impu­tate, cali­fi­când cazul drept o con­tra­venție. Deși încă nu a fost pro­nun­țată hotă­rea moti­vată, cel mai pro­ba­bil, jude­că­to­rii au con­sta­tat că Popa nu a esto­rcat banii.

Riscul unei revoluții de tip ucrainean crește foarte mult în Republica Moldova, avertizează Nicolae Negru în Ziarul Național. Aceasta e cu atât mai valabil în cazul în care Vladimir Plahotniuc ar pretinde la postul de președinte al Republicii Moldova, consideră autorul. Astfel vor fi umiliți nu doar majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, ci, în primul rând, România, apoi SUA și UE.

Fostul consilier prezidențial de la București Iulian Chifu subliniază în editorialul său de pe deschide.md că e responsabilitatea cetățenilor Republicii Moldova, a instituțiilor statului, a politicienilor și liderilor de la Chișinău aplicarea reformelor, adoptarea legilor, construcția instituțiilor și funcționarea lor. România, UE, NATO pot doar ajuta, pot sprijini, aduce consultanță, know how, însă voința de reformă și acțiunea revine statului suveran Republica Moldova. Bine cu de-a sila nu se poate!, menționează autorul  Și subliniază că  România chiar respectă suveranitatea Republicii Moldova. Chiar și atunci când unii vorbesc despre unire, ei așteaptă și condiționează acest vis tot de o decizie suverană la Chișinău în această direcție. Pentru că responsabilitatea de a reuși sau de a te prăbuși, cu Plahotniuc și cu ai săi, dar și cu întreaga clasă politică și cu întregul popor, revine Republicii Moldova. Cetățenilor săi, votanților, contribuablilor și elitelor sale deopotrivă, conchide Iulian Chifu.

Despre sarcina dificilă a lui Andrei Galbur la Bruxelles, scrie Adevărul. Chișinăul caută din nou sprijinul UE, anunță publicația. Având în vedere lipsa unei atitudini clare a UE față de noul guvern de la Chișinău, vizita lui Galbur la Bruxelles are o semnificație politică majoră pentru actuala guvernare. Pe de o parte, Galbur trebuia să stabilească propriile contacte cu oficialii din cadrul Comisiei Europene, care pe parcursul ultimilor ani au dialogat cu Chișinăul, în mare parte, prin intermediul ex-ministrului de externe, Natalia Gherman. Pe altă parte, Galbur a avut o misiune deloc simplă de a produce o impresie pozitivă vizavi de guvernul lui Pavel Filip, a cărui legalitate și legitimitate sunt contestate de către protestatarii din țară.

Și Timpul constată că Republica Moldova e distrusă financiar. Însă, menționează publicația, o astfel de criză se va reflecta în domeniul cultural. Pentru că atunci când pâinea lipsește, banii se taie în primul rând de la cultură. Singurele zone în care cultura locală va mai fi funcțională vor rămâne spațiile oficiale: teatru, uniuni de creație, biblioteci, librării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău