Italia vrea să organizeze un summit extraordinar G20 privind criza din Afganistan

  • 24 August 2021 18:35
Italia vrea să organizeze un summit extraordinar G20 privind criza din Afganistan

Italia, țara care deține în prezent președinția G20, vrea să organizeze un „summit ad hoc”, în cadrul acestui forum, privind criza din Afganistan, a anunțat marți ministrul italian de externe Luigi Di Maio, scrie DIGI24.

„Lucrăm la ipoteza unui summit ad-hoc pentru a promova o dezbatere aprofundată asupra Afganistanului”, a declarat Di Maio în timpul unei audieri în Parlament.

Marți are loc și summit-ul G7 pe aceeași temă, un forum din care nu fac parte China și Rusia, însă al cărui rol este crucial. Liderii celor mai industrializate țări vor discuta marți despre evacuarea miilor de oameni care încearcă să iasă din Afganistan, în condițiile în care există tot mai multe temeri că timpul pentru acest lucru nu va fi suficient, relatează Reuters, potrivit sursei citate.

„Va trebui să găsim alianțe și să implicăm toți actorii, în special cei din regiune (...), în plus față de China și Rusia”, a mai spus ministrul italian.

Termenul de 31 august, insuficient pentru evacuarea tuturor

Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor după o ofensivă fulgerătoare, chiar înainte de expirarea termenului stabilit de președintele american Joe Biden pentru retragerea ultimelor trupe americane, pe 31 august. Victoria talibanilor a provocat o criză gravă, făcând deosebit de dificilă evacuarea din țară a diplomaților, militarilor și a colaboratorilor afgani.

Termenul limită 31 august „nu va fi suficient" pentru evacuarea „tuturor celor pe care vrem să-i scoatem" de acolo, a atras atenția marți șeful diplomației germane, Heiko Maas.

În acest context „Italia a luat inițiativa de a dezvolta o coordonare în cadrul G20 care va face posibilă urmărirea mai eficientă a evoluției situației" din Afganistan, a explicat Luigi Di Maio.

„Afganistanul se va afla, de asemenea, în centrul întâlnirii mele cu ministrul rus (de externe Serghei) Lavrov, vineri”, a adăugat el.

„G20 poate reprezenta o importantă platformă multilaterală pentru gestionarea responsabilă și coordonată a provocărilor globale”, a insistat Di Maio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău