Italia va interzice paharele și farfuriile din plastic începând 2020

  • 19 Octombrie 2018 16:57
Italia va interzice paharele și farfuriile din plastic începând 2020

Italia intenționează să interzică utilizarea paharelor, tacâmurilor, farfuriilor și altor obiecte de unică folosință din plastic începând cu ianuarie 2020, a anunțat ministrul Mediului, Sergio Costa, într-un interviu publicat vineri în cotidianul italian La Republica, potrivit dpa.

Interdicția survine în contextul unor propuneri venite din partea Comisiei Europene care nu au fost aprobate încă și ar urma să se aplice și altor obiecte cum ar fi paiele din plastic, bețele pentru baloane și bețișoarele pentru amestecat băuturile.

În mai, când a propus interzicerea obiectelor din plastic de unică folosință la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a spus că plasticul reprezintă peste 80% din deșeurile marine.

Costa a mai spus că tot din 2020 ambarcațiunile pentru pescuit nu vor mai avea voie să arunce deșeurile marine înapoi în apă, iar cosmeticele care conțin microplastice vor fi de asemenea interzise.

Măsurile vor fi cuprinse într-o lege care este aproape gata, a mai spus ministrul. Mai trebuie să fie aprobată de către guvern și votată în parlament.

Particulele de microplastic sunt mici bucățele din plastic, cu dimensiuni sub cinci milimetri, care poluează marea întrucât nu pot fi oprite de sistemele de filtrare a apei. Sunt considerate o amenințare majoră la adresa vieții din mediul marin.

În industria cosmetică, micro-particulele din plastic, mici fragmente din polietilenă, sunt adăugate cremelor și pastei de dinți pentru acțiunea lor de exfoliere.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău