Italia va continua să furnizeze arme Ucrainei în 2023

  • 02 Decembrie 2022 11:13
Italia va continua să furnizeze arme Ucrainei în 2023

Noul guvern de extremă dreapta al Italiei a emis joi un decret ce validează continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023, în continuitatea politicii duse de administrația precedentă, informează AFP., potrivit Agerpres.

Decretul prelungește până pe 31 decembrie 2023 autorizația privind "transferul de mijloace, de materiale și de echipamente militare către autoritățile guvernamentale ale Ucrainei", potrivit comunicatului.

După ce și-a preluat mandatul în octombrie, șefa guvernului italian Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d'Italia, a reiterat sprijinul său pentru Kiev și importanța NATO. În primul său discurs susținut în Parlament, ea a promis că va "continua să fie un partener fiabil al NATO în susținerea Ucrainei".

Predecesorul ei Mario Draghi era un susținător ferm al Ucrainei, însă problema livrării de arme către Kiev a divizat Mișcarea 5 Stele, membră a coaliției aflate la putere, provocând căderea guvernului și noi alegeri care au condus-o pe Giorgia Meloni la guvernare.

Parlamentul italian are acum 60 de zile pentru a transforma decretul în lege.

În pofida eforturilor Giorgiei Meloni de a-i asigura pe aliații occidentali de sprijinul Italiei pentru politica UE și NATO asupra Ucrainei, în special în ceea ce privește sancțiunile, legăturile strânse pe care doi dintre partenerii săi din coaliție le au cu Moscova au suscitat întrebări. Matteo Salvini și partidul său Liga, la fel ca fostul premier Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, afișează de multă vreme relații bune cu Kremlinul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău