Italia: Sute de membri ai mafiei, judecați începând din această săptămână într-un proces uriaș

  • 11 Ianuarie 2021 13:02
Italia: Sute de membri ai mafiei, judecați începând din această săptămână într-un proces uriaș

Sute de presupuși membri ai temutei organizații mafiote Ndrangheta, cea mai puternică din Italia, vor fi judecați începând de miercuri în cadrul unui proces uriaș care ar urma să dureze cel puțin doi ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un total de 355 de acuzați - printre care și lideri politici, funcționari, polițiști și oameni de afaceri -, 900 de martori și 400 de avocați vor fi audiați într-o incintă amenajată special pentru a găzdui acest proces neobișnuit, cel mai mare din ultimele trei decenii, în inima Calabriei, cea mai săracă regiune italiană, cangrenată de mafie.

58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă omerta, legea tăcerii, pentru a dezvălui secretele clanului Mancuso și ale asociaților acestuia.

În cursul unei recente audieri preliminare, a fost nevoie de nu mai puțin de trei ore pentru a citi numele acuzaților. Printre aceștia se numără și 'nașul' Luigi Mancuso, care a mai stat deja aproape 20 de ani în închisoare, dar și alte câteva zeci de șefi mafioți cu porecle demne de un film de Hollywood: 'Lupul', 'Grăsuțul', 'Blondul' sau 'Iedul'.

Procesul este de asemenea interpretat ca o demonstrație de forță a statului în mijlocul teritoriului 'Ndrangheta, care controlează fluxul de cocaină în toată Europa.

În centrul dezbaterilor se va afla celebrul procuror italian antimafia Nicola Gratteri, care trăiește sub protecția poliției de peste 30 de ani. Acest calabrez de 62 de ani a jucat fotbal când era copil cu mulți dintre cei pe care mai apoi i-a trimis în spatele gratiilor. El susține că viața sa este o luptă pentru a elimina 'această 'Ndrangheta asfixiantă'.

Potrivit procurorului, aceste proces nu este depășit decât de primul mare proces, din 1986-1987, de la Palermo, împotriva organizației siciliene Cosa Nostra, la capătul căruia 338 de acuzați au fost condamnați. Judecătorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino au fost apoi asasinați de mafie.

Noul proces, mai limitat, are ca țintă una dintre numeroasele familii din 'Ndrangheta, ale cărei tentacule se întind în întreaga lume.

Însă, potrivit lui Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea Oxford, acest proces este la fel de important, prin numărul reprezentanților clasei politice, antreprenorilor și funcționarilor care au ajutat mafia să funcționeze.

"Acest lucru arată că, în afara organizației criminale, există o parte a societății care este complice și ajută", a explicat el pentru AFP.

"Este șocant să vedem că o grupare criminală este într-atât de înrădăcinată într-o regiune, încât trebuie aduse în fața justiției sute de persoane. Acest proces arată cât de puternic înrădăcinată este 'Ndrangheta în societate", a adăugat el.

Printre acuzați se numără și fostul parlamentar Giancarlo Pittelli, un avocat renumit și fost senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. El este suspectat că a servit ca intermediar între 'Ndrangheta și politică, finanțe și instituții.

Majoritatea acuzaților au fost arestați în timpul unor raiduri ale poliției în decembrie 2019 în Italia, Germania, Elveția și Bulgaria. Există o mare diversitate a faptelor de care sunt acuzați: asociere mafiotă, crimă și tentativă de crimă, trafic de droguri, cămătărie, abuz de putere sau spălare de bani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău