Italia: Sectorul turismului s-a prăbușit în 2020, din cauza pandemiei

  • 29 Decembrie 2020 17:14
Italia: Sectorul turismului s-a prăbușit în 2020, din cauza pandemiei

Sectorul italian al turismului a fost sever afectat anul acesta pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar numărul vizitatorilor a scăzut semnificativ, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (Istat), transmite DPA, preluat de Agerpres.

În primele nouă luni din acest an, numărul turiștilor străini a scăzut cu 69%, astfel încât sectorul italian al turismului este într-un "șoc profund". Și numărul turiștilor interni a scăzut pe perioada verii, conform Istat.

Cei mai mulți turiști străini au venit în Italia din Germania (47%), în timp ce din SUA aproape că nu a venit niciun vizitator.

Cele mai afectate regiuni au fost orașele mari și comunele de pe coasta Mării Mediterane, care au înregistrat în aprilie un declin de 96% al numărului turiștilor străini, comparativ cu perioada similară din 2019. Regiunile montane au raportat în perioada verii o scădere de doar 9%.

Italia este una dintre țările europene cele mai afectate, înregistrând peste două milioane de persoane infectate și peste 72.000 de decese din cauza coronavirusului, la o populație de 60 de milioane de locuitori.

Impactul pandemiei asupra industriei italiene a turismului ar putea ajunge în acest an la 100 de miliarde de euro (118 miliarde de dolari), cu mult peste estimările precedente, arată studiile grupurilor de turism Confiturismo și Assoturismo publicate recent.

Suma reprezintă peste 6% din PIB-ul Italiei la finalul anului trecut. Conform datelor Națiunilor Unite, Italia este una dintre cele mai vizitate țări din lume, iar turismul este responsabil pentru aproximativ 13% din Produsul Intern Brut. Dacă cifra de 100 de miliarde de euro se confirmă, aportul turismului în PIB se va înjumătăți, apreciază analiștii.

Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 11,2%, a previzionat recent Comisia Europeană. Ar fi cel mai sever declin în rândul celor 27 de state membre UE

Reprezentanții Confiturismo și Assoturismo susțin că fără ajutor guvernamental sectorul turismului ar putea suferi pagube irecuperabile, în condițiile în care, în această vară, turismul intern a crescut cu 1,1%, dar sosirile turiștilor străini au scăzut cu 66%. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău