Italia: Președintele Sergio Mattarella, reales pentru un al doilea mandat (oficial)

  • 30 Ianuarie 2022 09:15
Italia: Președintele Sergio Mattarella, reales pentru un al doilea mandat (oficial)

Președintele italian Sergio Mattarella a fost reales sâmbătă pentru un al doilea mandat, în urma unui maraton parlamentar care a scos la iveală diviziuni profunde între partidele aflate guvernare, într-o perioadă critică pentru relansarea post-COVID-19, informează AFP și dpa, citate de Agerpres.

Sergio Mattarella, 80 de ani, al cărui mandat urma să se încheie pe 3 februarie, a fost reales pentru un al doilea mandat de șapte ani, obținând majoritatea absolută de 505 de voturi din partea celor 1.009 senatori, deputați și responsabili regionali chemați să voteze.
 


În zilele de dinaintea acestui vot, nu era clar dacă Mattarella, 80 de ani, va candida din nou pentru un mandat de șapte ani. Inițial, el respingea această idee. 

"Vreau să-i mulțumesc președintelui Matterella pentru decizia lui (de a candida), aceasta este o decizie de generozitate pentru Italia. Aceasta este o zi frumoasă pentru Italia", a declarat liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, înainte de vot.

Partidele aflate la putere în Italia i-au cerut sâmbătă lui Sergio Mattarella să rămână președinte pentru un al doilea mandat, după ce au eșuat în găsirea unui candidat de compromis în urma mai multor tururi de scrutin desfășurate săptămâna aceasta în parlament.

Premierul Mario Draghi a avut o convorbire sâmbătă cu Mattarella și i-a spus că trebuie să rămână în funcție "pentru binele și stabilitatea țării", a indicat o sursă guvernamentală.

Mult timp considerat drept favorit, premierul Mario Draghi și-a văzut șansele diminuându-se, numeroși parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliția guvernamentală, amestecând dreapta și stânga, ceea ce ar duce la declanșarea alegerilor legislative anticipate.

 

Foto: (c) ROBERTO MONALDO POOL/EPA


Președintele Republicii italiene, ales pentru șapte ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influență decisivă asupra desemnării premierului și poate dizolva parlamentul. De asemenea, el prezidează Consiliul Superior al Magistraturii, numește o treime dintre membrii Curții Constituționale și dispune de dreptul de grațiere.

Republica italiană a avut până acum 12 președinți. Doar unul dintre ei, Giorgio Napolitano (2006-2015), a mai obținut până acum un al doilea mandat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău