Italia | Președintele Sergio Mattarella avertizează în legătură cu ''naționalismul extrem''

  • 09 Februarie 2018 17:49
Italia | Președintele Sergio Mattarella avertizează în legătură cu ''naționalismul extrem''

Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a avertizat vineri în legătură cu ''riscurile foarte grave ale naționalismului extrem'', avertisment lansat de ''Ziua Amintirii'', când sunt comemorate masacrele comise între 1943 și 1945 la frontiera dintre Italia, Slovenia și Croația, relatează AFP.

'''Ziua Amintirii' a fost introdusă de către parlament pentru a ne aduce aminte de o pagină înfricoșătoare din istoria țării noastre din sec. al XX-lea, o tragedie provocată de un plan de epurare etnică și naționalistă'', a declarat Mattarella într-un comunicat. ''Masacrele, violențele, suferințele îndurate de către exilații din Veneția Iuliana, Istria, Fiume și Dalmația nu pot fi uitate, minimalizate sau suprimate'', a adăugat el.

Potrivit șefului statului italian, aceste evenimente ''fac parte (...) din istoria națională și reprezintă un capitol de neșters care pune în gardă în legătură cu gravele riscuri ale naționalismului extrem, ale urii etnice, ale violenței ideologice erijate în sistem''.

Între 1943 și 1945, mii de italieni au fost aruncați vii sau morți de către trupele iugoslave în ''foibe'', niște cavități naturale tipice pentru regiunea de frontieră omonimă a Sloveniei și Croației. Operațiunea de epurare politică și etnică, rămasă în istorie sub denumirea de ''Masacrele din foibe'', este comemorată pe data de 10 februarie.

În timp ce campania pentru alegerile legislative din 4 martie se află în plină desfășurare în Italia, un atac cu caracter rasist survenit sâmbăta trecută a propulsat problema imigrației în centrul campaniei electorale. Luca Traini, un simpatizant al extremei drepte în vârstă de 28 de ani, a tras focuri de armă asupra a circa zece africani în Macerata (centru-est), într-o tentativă de a răzbuna moartea unei tinere de 18 ani, al cărei corp dezmembrat a fost descoperit în două valize cu câteva zile mai înainte. Fata a fost ucisă de un migrant nigerian căruia îi fusese respinsă cererea de azil.

Joi, în Macerata au avut loc confruntări între manifestanți ai grupării de extrema dreaptă Forza Nuova și forțele de ordine. O manifestație publică urmează să aibă loc sâmbătă pe străzile din Macerata, la apelul mai multor asociații antirasiste. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău