Italia preia refugiați sirieni direct din Liban

  • 29 Februarie 2016 18:56
Italia preia refugiați sirieni direct din Liban

Ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, a primit luni, 29 februarie, pe aeroportul Fiumicino din Roma circa o sută de refugiați sirieni veniți direct din capitala Libanului, Beirut.

Refugiații sirieni au fost primiți în cadrul unei inițiative pentru crearea unui coridor umanitar prin care să fie aduși și alți migranți în Italia, țară care dorește ca și altele din UE să procedeze la fel, transmite AFP.

Inițiativa a venit din partea a trei organizații religioase italiene, inclusiv comunitatea Sant'Egidio. Programul a început pe 4 februarie, odată cu sosirea unei familii de sirieni și se estimează că în total vor ajunge astfel în Italia circa 1.000 de sirieni, inclusiv numeroși copii.

În discursul susținut la aeroport, ministrul Paolo Gentiloni și-a afirmat dorința ca acest program să devină un 'mesaj contagios', pentru ca și alte țări să preia direct în acest mod refugiați din Orientul Mijlociu pentru a-i scuti de pericolele traversării zonelor maritime.

'Este indispensabil să avem un angajament comun și să evităm inițiativele unilaterale', cum ar fi ridicarea de ziduri sau stabilirea de plafoane de refugiați, a mai spus șeful diplomației italiene, făcând aluzie la decizii luate de Ungaria sau Austria. 'Coridoarele umanitare nu sunt soluția pentru criza migrației, dar reprezintă un element de răspuns', consideră el.

Refugiații sirieni au ascultat zâmbind declarațiile sale și ale celorlalți responsabili prezenți, deși nu au înțeles ce au spus aceștia. Un băiat în vârstă de circa zece ani, care și-a pierdut un picior și se deplasează cu ajutorul cârjelor, a venit în fața camerelor de luat vederi, în timp ce o fată s-a ascuns în spatele tatălui ei. 'Toată familia a avut probleme din cauza bombardamentelor, a schijelor de obuze', explică un voluntar italian. 'Este de nedescris. O mare, mare tragedie. Puteți vedea acești oameni, tristețea de pe chipurile lor, merită șansa unei vieți mai bune', a afirmat la rândul său un refugiat sirian.

În timp ce în Grecia ajung și de acolo își continuă călătoria către vestul Europei migranții veniți din Orientul Mijlociu și Asia, în Italia debarcă de obicei migranții veniți din Africa. Premierul italian, Matteo Renzi, a amenințat recent țările est-europene care nu acceptă cotele obligatorii de migranți decise împotriva voinței lor la Consiliul JAI din septembrie că Italia ar putea face demersuri pentru a li se diminua fondurile europene. Aceste amenințări au fost criticate de Polonia și Ungaria, care le consideră un 'șantaj'.

Tot Ungaria a acuzat-o anterior pe cancelarul german Angela Merkel că a încheiat în secret în numele UE, sau împreună cu câteva state ale UE, un acord secret cu Turcia pentru preluarea direct din această țară a sute de mii de refugiați care să fie repartizați între statele blocului comunitar, pentru ca guvernul de la Ankara să fie în schimb mai cooperant în problema stăvilirii fluxului migrator. De asemenea, în prima zi a Consiliului European de pe 18-19 februarie, șefii de stat sau de guvern din 11 state ale UE ce ar fi dispuse să preia refugiați direct din Orientul Mijlociu s-au reunit într-o întâlnire separată, acest grup fiind caracterizat de presa occidentală drept o 'coaliție a voluntarilor'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău