Italia pregătește o lege care va face pașaportul de sănătate obligatoriu pentru toți angajații

  • 16 Septembrie 17:37
Italia pregătește o lege care va face pașaportul de sănătate obligatoriu pentru toți angajații

Italia ar putea deveni prima țară din Europa care introduce obligativitatea pașaportului de sănătate pentru toți angajații, guvernul pregătindu-se să adopte această măsură în cadrul unei întruniri a cabinetului în cursul zilei de joi, transmite Reuters.

Pașaportul de sănătate este un certificat pe hârtie sau în format digital care arată că o persoană a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, că este testat negativ sau că s-a recuperat recent după boală.

Inițial, acest pașaport a fost folosit sub pretextul facilitării călătoriilor între statele Uniunii Europene, dar guvernul premierului italian Mario Draghi a decis să-i extindă aplicabilitatea într-un efort de a convinge cât mai multe persoane să se vaccineze, transmite Agerpres.

În timp ce unele țări europene le-au impus doar angajaților din domeniul sanitar să se vaccineze, nicio altă țară nu a făcut pașaportul de sănătate obligatoriu pentru toți angajații, Italia urmând să devină astfel o țară-test pentru această măsură la nivelul întregului continent european.

În ultimele săptămâni au existat proteste sporadice împotriva constrângerilor în creștere pentru vaccinare, dar majoritatea partidelor politice italiene, precum și principala federație patronală au susținut această măsură, invocând speranța că nu se va mai ajunge la măsuri de lockdown.

Conform Reuters, care citează oficiali italieni, decretul prin care se instituie obligativitatea pașaportului de sănătate ar putea intra în vigoare din 15 octombrie și îi privește pe absolut toți angajații, din sectorul public sau privat.

Orice angajat care nu va avea un astfel de document valid asupra sa va fi suspendat din funcție și nu i se va mai plăti salariul, însă nu poate fi concediat. Persoanele care vor ignora decretul și vor continua să meargă la muncă fără să aibă un pașaport sanitar riscă o amendă de până la 1.000 de euro.

În timp ce federația patronală a apreciat această decizie, sindicatele solicită ca angajații care refuză vaccinarea să fie testați în mod gratuit. Autoritățile nu sunt însă de acord cu solicitarea sindicatelor, invocând faptul că astfel oamenii vor fi încurajați să nu se vaccineze. O sursă din guvern, citată de Reuters, a precizat că autoritățile vor rămâne ferme pe această poziție și testele nu vor fi gratuite. Prețul maxim impus al unui test pentru adulți în Italia este de 15 euro, potrivit unei surse guvernamentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,09
Ploaie ușoară
Umiditate:80 %
Vint:2,68 m/s
Sat
12
Sun
11
Mon
11
Tue
10
Wed
10

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău