Italia | Populiștii și-au prezentat programul, anti-Bruxelles și anti-austeritate

  • 18 Mai 2018 17:28
Italia | Populiștii și-au prezentat programul, anti-Bruxelles și anti-austeritate

Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) și Liga (extrema dreaptă) și-au făcut public vineri programul cu care își propun să guverneze, după ce au anunțat joi că au ajuns la un acord final cu privire la acest document, informează AFP.

''Contractul de guvern al schimbării'' prezentat de populiști este marcat puternic de euroscepticism și are poziții foarte la dreapta pe teme precum imigrația și securitatea.

''Acțiunea guvernului va viza un program de reducere a datoriei publice, nu prin venituri bazate pe impozite și austeritate, politici care nu și-au atins obiectivul, ci mai degrabă prin creșterea PIB printr-o relansare a cererii interne'', se spune în document.

Printre punctele principale se menționează revizuirea, ''împreună cu partenerii europeni, a cadrului guvernanței economice'', inclusiv a politicii monedei unice, ''în prezent bazată pe predominanța pieței'', în ideea ''revenirii la poziționarea originară, când statele europene erau conduse de o intenție reală de pace, fraternitate, cooperare și solidaritate''.

Cele două partide vor să ceară Băncii Centrale Europene ''să extindă statutul în vigoare al principalelor bănci centrale din lume pentru a se ajunge la o uniune monetară adaptată echilibrelor geopolitice și economice coerentă cu obiectivele uniunii economice''.

Ele cer, de asemenea, ''o întărire a rolului și puterilor Parlamentului European, unica instituție europeană care are legitimitate directă'', și vor instituirea unei ''cetățenii a Uniunii'', care să fie expresia unei egalități între cetățenii europeni, precum și o luptă eficientă împotriva dumpingului chiar în interiorul UE.

Liderul M5S, Luigi Di Maio, a declarat în fața presei că cele două partide doresc să solicite Bruxelles-ului o parte din cele 20 de miliarde de euro din contribuția anuală a Italiei la bugetul UE.

În programul anunțat mai sunt prevăzute introducerea unei ''cote unice'' de impozitare, care să reducă pragurile actuale la două impozite, de 15% și 20% pentru persoane fizice și juridice; acordarea unui ''venit de cetățenie'' de 780 de euro lunar persoanelor nevoiașe, pentru a favoriza reinserția lor profesională și creșterea economică.

În ce privește imigrația și islamul, va fi acordată prioritate expulzărilor și luptei împotriva ''business-ului cu migranți'', plecând de la rețelele de traficanți până la asociațiile care administrează centrele de primire; accelerarea examinării cererilor de azil și repatrierea sistematică a celor respinși - și a solicitanților care au comis delicte -, care vor putea fi ținuți până la 18 luni în centre de retenție; înființarea unui registru al imamilor, închiderea imediată a moscheilor neautorizate, referendum local înainte de înființarea unui nou lăcaș de cult musulman.

Programul mai prevede coborârea treptată a vârstei de pensionare - care, conform legii actuale, va ajunge la 67 de ani în 2019 -, făcând posibilă ieșirea la pensie în momentul în care suma dintre vârsta persoanei și durata de cotizare atinge 100.

În materie de securitate, se prevede relaxarea principiului legitimei apărări, astfel încât o persoană să aibă dreptul, în locuința proprie, să tragă asupra unui intrus, chiar în lipsa unei amenințări fizice clare.

Documentul se mai referă la construirea de noi închisori și ''consimțirea ca deținuții străini să-și ispășească în număr cât mai mare'' pedepsele în țările de origine, dar și la recrutarea masivă de polițiști și jandarmi.

În plan extern, cele două formațiuni reafirmă ancorarea Italiei în alianța atlantică, ''cu Statele Unite ca partener privilegiat'', dar prevăd ''o deschidere către Rusia, care nu trebuie percepută drept o amenințare, ci ca un partener economic și comercial''. Pentru aceasta, ele consideră oportună ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, ''care trebuie reabilitată ca interlocutor strategic''.

Programul prezentat de M5S și de Ligă mai prevede reducerea drastică a numărului de parlamentari la 400 de deputați (față de 630 în prezent) și 200 de senatori (față de 318), care să fie aleși toți prin sufragiu universal direct, dar cu interdicția de a trece de la un grup politic la altul în perioada unei legislaturi.

Programul mai susține dezvoltarea instituției referendumului de inițiativă populară, întărirea autonomiei regiunilor, o ''legislație anticorupție severă și incisivă'' pentru ''recuperarea resurselor sustrase statului'', cu pedepse majorate și interdicție pentru cei găsiți vinovați să exercite o funcție publică.

În materie de economie, cele două partide vor să pună capăt vânzării companiei aeriene Alitalia, care trebuie ''salvată și chiar relansată'', alte măsuri fiind introducerea unui salariu minim legal, dezvoltarea ''economiei verzi'' și a automobilelor electrice, protejarea economiilor bancare.

Alte idei din program sunt interdicția ca din guvern să facă parte persoane condamnate pentru corupție, care fac obiectul unei anchete pentru fapte grave ori sunt masoni, mai fiind prevăzute măsuri pentru stimularea natalității (creșe gratuite pentru italieni), închiderea tuturor taberelor nomade ilegale și obligativitatea școlarizării copiilor, dar și reevaluarea angajamentelor în misiunile militare internaționale. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău