Italia pledează pentru o redeschidere coordonată a frontierelor în UE la 15 iunie, "Ziua Z" pentru turismul european

  • 26 Mai 14:25
Italia pledează pentru o redeschidere coordonată a frontierelor în UE la 15 iunie,

Italia pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor pe teritoriul Uniunii Europene (UE) la 15 iunie, care ar putea deveni "Ziua Z" pentru turismul european, a declarat luni seara ministrul italian de externe Luigi Di Maio, informează marți AFP.

"Lucrăm pentru a putea reporni toți odată pe 15 iunie în Europa. Pentru turism, 15 iunie este într-un fel Ziua Z europeană", a subliniat ministrul în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rai 1. "Germania aspiră să redeschidă (frontierele) pe 15 iunie (...), noi lucrăm la aceasta cu Austria și cu alte țări", a adăugat Luigi Di Maio.

Declarațiile sale vin în întâmpinarea unui apel franco-german pentru o redeschidere a frontierelor cât mai repede posibil, apel lansat marți de președintele Adunării Naționale franceze, Richard Ferrand, și omologul său german, Wolfgang Schaeuble, președintele Bundestag.

La ora actuală, redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lui iunie, însă până acum anunțurile au fost făcute disparat de țările europene, în pofida apelurilor Comisiei Europene la o mai mare coordonare a acțiunilor.

Pe frontul italian, Luigi Di Maio speră să relanseze sosirile de vizitatori străini prin oferirea de "indicații unitare turiștilor" în toate regiunile. În caz contrar, "turistul nu va ști cum să se deplaseze dintr-o regiune în alta", a spus el. "Trebuie să salvăm ceea ce putem salva din (această) vară, pentru a-i ajuta pe oamenii noștri de afaceri", a subliniat ministrul italian.

Teoretic, deplasările între regiunile Italiei se vor face fără restricții începând cu 3 iunie, însă o decizie finală este așteptată la sfârșitul săptămânii, pentru că executivul este îngrijorat de situația din Lombardia și din Piemont, în nordul țării, două regiuni ce totalizau luni două treimi dintre noile cazuri de contaminare.

Luni seara, numărul de noi cazuri de contaminare a crescut în Italia cu numai 0,1% la nivel național, cu 300 de noi infectări. De la începutul epidemiei, 32.877 dintre persoanele care au contractat coronavirusul au decedat (92 de decese luni), dintre care în jur de jumătate de decese s-au înregistrat în Lombardia. În prezent, în Italia sunt încă declarate pozitive la coronavirus 55.300 de persoane. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Sun
22
Mon
17
Tue
18
Wed
20
Thu
23

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău