Italia | O casă de schimb specializată în tranzacții cu cripto-monede, anunță furtul a 170 milioane dolari

  • 12 Februarie 2018 15:17
Italia | O casă de schimb specializată în tranzacții cu cripto-monede, anunță furtul a 170 milioane dolari

Suma era păstrată sub formă de Nano token-uri, o monedă virtuală puțin cunoscută, numită anterior RaiBlocks.

Mesajul apărut pe website-ul BitGrail anunță descoperirea unor tranzacții frauduloase, dispariția echivalentului a 170 milioane dolari din depozitele clienților fiind raportată autorităților. BitGrail a suspendat toate operațiunile de tranzacționare „pentru a desfășura verificări suplimentare”, însă fără a da un termen precis pentru reluarea activităților, scrie Go4it.

 

Tensionând și mai mult situația, fondatorul și proprietarul BitGrail a anunțat într-un mesaj pe Twitter că nu există nici o cale pentru restituirea integrală a sumelor dispărute din conturile utilizatorilor.

Prinși în scandal, Nano Core Team, dezvoltatorii aflați în spatele cripto-monedei Nano afirmă că pierderile semnalate nu sunt cauzate de o problemă a protocolului de tranzacționare. Aceștia reclamă o vulnerabilitate în software-ul folosit de BitGrail și reclamă presiuni exercitate de proprietarul Francesco Firano pentru acoperirea pierderilor prin emiterea de noi criptomonede.

La fel ca alte exchange-uri specializate în tranzacții cu cripto-monede, BitGrail a impus recent reguli de validare a identității pentru acceptarea retragerilor care depășesc anumite sume, procedura greoaie generând o lungă listă de așteptare, întinsă până în luna decembrie. Mai mult, compania a anunțat restrângerea operațiunilor la clienți de pe teritoriul Uniunii Europene, punând această decizie în seama complicațiilor cauzate de legislația europeană.

În umbra scandalului apărut, reprezentanții Nano Core Team pun la îndoială solvabilitatea companiei și acuză BitGrail că și-a dezinformat utilizatorii pentru o lungă perioadă de timp.

Deși sumele anunțate ca fiind pierdute sunt mult mai mici decât în cazul ultimului incident de acest tip, semnalat la exchange-ul japonez Coincheck (între 400 și 534 milioane de dolari), absența unui plan pentru despăgubirea clienților păgubiți și lipsa de transparență a proprietarilor riscă să pună BitGrail pe lista scurtă a celor mai mari fraude cu monede virtuale desfășurate pe teritoriu european.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău