Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor

  • 01 August 2022 18:28
Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și există semnale că statele membre nu răspund în mod unitar la această criză.

Prețurile și expunerea pe livrările de gaze din Rusia diferă de la o țară la alta însă acest decalaj ar putea să se adâncească după ce autoritățile italiene au anunțat luni o serie de modificări cu privire la modul de calcul al facturilor consumatorilor. Începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza prețului european de referință la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Țările de Jos, ci vor fi legate în schimb de prețul prevăzut în contractele de gaze din Italia, a anunțat, luni, Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA).

Această decizie surprinzătoare ar putea da naștere la așteptări, sau cel puțin la speranțe, că prețul pentru cele două contracte de gaze ar putea fi decuplat, susțin analiștii de la Citigroup Inc. 

Umplerea rapidă a depozitelor de gaze din Italia pe parcursul luni iulie, cât și posibilitatea unor noi injecții în depozite pe parcursul lunii august, ar putea crea o situație, temporară, de supra-aprovizionare cu gaze în Italia. 

O astfel de situație „ar duce la îmbunătățirea semnificativă a perspectivelor cu privire la situația de la iarnă din Italia și astfel ar crea volatilitate în cazul prețurilor la gaze în Italia”, susțin analiștii.

Solidaritatea Europei a fost pusă sub semnul întrebării în acest an pe măsură ce Rusia a redus livrările de gaze spre continent ca reacție la sancțiunile internaționale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, transmite digi24. 

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în 2022, o dovadă a riscurilor cu care continentul s-ar putea confrunta la iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău