Italia, lovită de furtuna Ciaran: Cel puțin cinci morți în Toscana

  • 03 Noiembrie 2023 16:11
Italia, lovită de furtuna Ciaran: Cel puțin cinci morți în Toscana

Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în Toscana în urma furtunii Ciaran, a declarat guvernatorul acestei regiuni, unde ploile abundente au dus la ieșirea din matcă a mai multor cursuri de apă și au provocat inundații, informează AFP, citat de Agerpres.

"Bilanțul provizoriu al intemperiilor, care au transformat în doar câteva ore străzile multor sate în torente de apă și noroi, a crescut din păcate la cinci morți", a declarat Eugenio Giani pe Facebook.

Bilanțul precedent era de trei morți, dintre care doi în comuna Montemurlo, la o oră de mers cu mașina la nord-vest de Florența - un bărbat de 85 de ani și o femeie de 84 de ani - precum și unul în Rosignano, pe coastă.

Guvernul italian a declarat stare de urgență pentru regiunea Toscana, afectată de inundații, cu o alocare inițială de 5 milioane de euro pentru zonele cele mai afectate, a declarat vineri premierul Giorgia Meloni, potrivit Reuters.

"Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută în Toscana are un nume: schimbări climatice", a declarat guvernatorul Toscanei pe contul său de pe platforma X (fostă Twitter).

Pompierii au efectuat zeci de intervenții în jurul orașelor Florența, Pistoia, Pisa și Prato pentru a salva automobiliștii blocați în vehiculele lor în tuneluri inundate sau din cauza copacilor căzuți pe șosea.

În Montemurlo, locuitorii au început să golească casele, pivnițele și garajele invadate de apele noroioase, aruncând pe trotuar mobila și aparatele electrocasnice acoperite de noroi, potrivit unui fotograf care lucrează pentru AFP.

La Florența, "situația este critică", a avertizat primarul Dario Nardella pe X. Râul Arno, care traversează capitala Toscanei, ar urma să atingă vineri la prânz nivelul maxim de inundație.

Trei spitale din regiune au fost afectate de inundații. Traficul feroviar este perturbat, mii de persoane au rămas fără curent electric, iar școlile sunt închise în comunele rurale.

Mii de angajați ai protecției civile, pompierilor și carabinierilor au fost mobilizați în lupta împotriva inundațiilor, alături de întăriri din regiunile învecinate.

Alerta portocalie pentru precipitații și vânt puternic este în vigoare până la ora 18:00 (17:00 GMT), fiind așteptate noi precipitații în Toscana, în regiunea Romei și în provinciile sudice, inclusiv în Sicilia și Sardinia.

Furtuna a afectat și Veneția (nord-est), unde două persoane sunt date dispărute, potrivit mass-media locale.

Nivelul fluviului Po (Pad), cel mai mare din nordul Italiei, a crescut cu un metru în 24 de ore, apropiindu-se de pragul critic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău