Italia impune vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani

  • 06 Ianuarie 2022 08:30
Italia impune vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani

Guvernul italian, confruntat cu o creștere bruscă a contaminărilor cu COVID-19, a decis miercuri să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani, scrie AFP.

„Dorim să încetinim curba contaminărilor și să îi determinăm pe italienii care nu au fost încă vaccinați să facă acest lucru”, a explicat premierul Mario Draghi în cadrul ședinței de guvern în care a fost adoptată această măsură, citat într-un comunicat al executivului.

„Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor și pentru a salva vieți”, a adăugat el.

Măsura intră în vigoare imediat și se va derula până pe 15 iunie, conform Reuters.

În detaliu, decretul-lege impune obligația de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează și deținerea unui certificat de vaccinare pentru toți cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

De fapt, este într-adevăr o obligație de vaccinare pentru toți cei peste 50 de ani, deoarece în Italia certificatul de vaccinare se obține numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, potrivit Institutului național de statistică (Istat).

La 29 decembrie, guvernul decisese deja să solicite de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare în transporturi, hoteluri, terase de restaurante, târguri și congrese, precum și la piscine și săli de sport, transmite Agerpres.

Până în prezent, pentru a călători cu trenul sau avionul, era suficient să fii în posesia unui permis sanitar „de bază”, care se putea obține datorită vaccinării, dar și cu un test negativ.

Certificatul de vaccinare este deja necesar pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, din învățământ și pentru forțele de ordine.

Confruntată ca și vecinii săi cu o recrudescență foarte puternică a contaminărilor cauzate de varianta Omicron, peninsula a înregistrat în ultimele zile un număr mare de noi cazuri pozitive: peste 189.000 miercuri și peste 170.000 marți. În total, peste 1,4 milioane de persoane sunt în prezent pozitive în Italia.

Prima țară europeană puternic afectată de pandemie, Italia a înregistrat peste 138.000 de decese de la începutul anului 2020, reamintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău