Italia impune obligativitatea pașaportului verde Covid-19 pentru toți angajații, inclusiv cei din privat

  • 16 Septembrie 2021 10:07
Italia impune obligativitatea pașaportului verde Covid-19 pentru toți angajații, inclusiv cei din privat

Italia se pregătește să impună obligativitatea pașaportului verde COVID-19 pentru toți angajații, inclusiv din sectorul privat, începând de luna viitoare, urmând să devină prima țară europeană care ia o astfel de decizie în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor și a opri infectările, transmite miercuri Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Italia se află printre statele care au impus acest pașaport - dovada că o persoană a primit cel puțin o doză de vaccin contra COVID-19, s-a vindecat recent de această boală sau are un test negativ recent - pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spații închise sau in interiorul restaurantelor, precizează sursa citată

Ulterior, a extins folosirea pașaportului în cazul profesorilor și al personalului din școli, în ciuda fricțiunilor pe acest subiect în guvernul de unitate națională condus de Mario Draghi.

Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini, a declarat miercuri că guvernul este pregătit să meargă și mai departe la reuniunea de joi.

„Ne îndreptăm spre un pașaport verde obligatoriu nu doar pentru angajații din sectorul public, ci și pentru cei din sectorul privat”, a declarat ea la postul de radio RAI. 'Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID și putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populației', a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Ce se va întâmpla cu angajații care nu dețin un pașaport verde

În lipsa unui pașaport verde, angajații ar putea fi suspendați, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui și un motiv de concediere.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puțin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinați.

Potrivit Reuters, ședința de guvern de joi ar putea să fie una tensionată. Liderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii pașaportului verde, dar partidul său este divizat în această problemă.

Premierul Mario Draghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului. După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederații sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajații care nu doresc să se vaccineze. „Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”, a subliniat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău