Italia: Giorgia Meloni revizuiește ținta de deficit pentru 2023 la 4,5% din PIB

  • 05 Noiembrie 2022 10:15
Italia: Giorgia Meloni revizuiește ținta de deficit pentru 2023 la 4,5% din PIB

Noul premier italian Giorgia Meloni a revizuit ținta de deficit public al țării pentru 2023 la 4,5% din PIB pentru a finanța măsurile de susținere pentru gospodării și întreprinderi, relatează Agerpres.

Predecesorul său Mario Draghi a prognozat în septembrie un deficit de 3,4% din PIB, cu o legislație constantă. Diferența dintre cele nouă previziuni înseamnă circa 21 de miliarde de euro suplimentare, conform foii de parcurs economice adoptate vineri seară de consiliul de miniștri.

În paralel, guvernul Meloni a revizuit în creștere previziunea de creștere economică pentru acest an, la 3,7%, față de 3,3% prognozat de Draghi.

Anunțul surpriză de la 31 octombrie privind o creștere a PIB cu 0,5% în al treilea trimestru, când guvernul și experții Parlamentului anticipau o scădere ușoară, se află probabil în spatele acestei decizii și ar urma să crească marja de manevră bugetară a Giorgiei Meloni, comentează France Presse.

Ministrul economiei Giancarlo Giorgetti a menținut previziunea de creștere de 0,6% pentru 2023 avansată de guvernul lui Mario Draghi, în care a fost ministru al dezvoltării economice.

Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră totuși inevitabilă o recesiune anul viitor în Italia, cu un recul al PIB-ului de 0,2%.

Giorgetti, reprezentant al aripii moderate a Ligii (extrema dreaptă) lui Matteo Salvini, ar urma să adopte o abordare bugetară prudentă și să aplice măsuri electorale în doze mici.

Pentru prima sa vizită la Bruxelles, Giorgia Meloni a optat și ea joi pentru un ton conciliant în întâlnirile cu liderii UE.

Deplasarea a fost un prilej de a discuta despre dosarul sensibil al creșterii prețurilor la energie și despre proiectul de buget pe 2023, pe care noul guvern trebuie să-l definitiveze într-un timp record pentru a-l trimite la Bruxelles înainte de sfârșitul lunii, mai notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău