Italia: Funeralii de stat pentru președintele Parlamentului European, David Sassoli, în prezența a numeroși lideri

  • 14 Ianuarie 2022 16:09
Italia: Funeralii de stat pentru președintele Parlamentului European, David Sassoli, în prezența a numeroși lideri

Numeroși lideri europeni și italieni au participat vineri, la Roma, la funeraliile de stat organizate pentru președintele Parlamentului European, David Sassoli, decedat la începutul săptămânii, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

Foto: (c) GIUSEPPE LAMI / EPA


 

Foto: (c) ALESSANDRO DI MEO / EPA


Foto: (c) GIUSEPPE LAMI / EPA


Președintele Italiei, Sergio Mattarella, premierul Mario Draghi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, s-au aflat printre cei care i-au adus omagii fostului jurnalist și deputat european.


Foto: (c) ALESSANDRO DI MEO / EPA

O gardă de onoare a însoțit sosirea sicriului, acoperit de drapelul Uniunii Europene, în bazilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri.

Foto: (c)  Guglielmo Mangiapane / REUTERS



Printre alte personalități prezente la funeralii au figurat premierul francez Jean Castex, a cărui țară asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, omologul său spaniol Pedro Sanchez, președinții Senatului și Camerei Deputaților italieni și numeroși miniștri. 

Foto: (c) GIUSEPPE LAMI / EPA



Ceremonia a fost transmisă în direct de postul public de televiziune RAI, sub titlul 'Ciao David'. După ce a lucrat în presa scrisă, David Sassoli a prezentat timp de mai mulți ani principalul jurnal de știri pe canalul RAI 1. 

Foto: (c) CLAUDIO PERI / EPA



David Sassoli a decedat marți la vârsta de 65 de ani, la centrul oncologic din Aviano, în Italia, unde fusese spitalizat în 26 decembrie ca urmare a unei ''complicații grave cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar''.

Mandatul lui Sassoli, președinte al PE din 2019, se încheia în această lună, la jumătatea legislaturii de cinci ani. Alegerea succesorului său este prevăzută pentru 18 ianuarie la Strasbourg, în sesiune plenară.

Președintele interimar al PE este primul vicepreședinte în ordinea precedenței, eurodeputata malteză Roberta Metsola.

Ursula von der Leyen a calificat decesul lui David Sassoli ''o zi tristă pentru Europa'', iar Mario Draghi a deplâns pierderea ''unui proeuropean profund, un simbol de echilibru, umanitate și generozitate''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău