Italia: Facturile la electricitate vor crește cu 29,8% în următorul trimestru (Arera)

  • 29 Septembrie 2021 10:07
Italia: Facturile la electricitate vor crește cu 29,8% în următorul trimestru (Arera)

Prețurile electricității pentru gospodăriile din Italia vor crește cu 29,8% în următorul trimestru iar cele ale gazelor cu 14,4%, din cauza "dinamicii extraordinare" a prețurilor materiilor prime, care se îndreaptă spre un nivel ridicat record, a anunțat Autoritatea italiană de reglementare Arera, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Într-un comunicat, Arera a informat că așteptata creștere a fost calculată în urma măsurilor aprobate de Guvern, care săptămâna trecută a pus deoparte peste trei miliarde de euro pentru a limita creșterea facturilor la electricitate în ultimele trei luni din 2021.

Fără astfel de măsuri, familiile s-ar fi confruntat cu o creștere a prețurilor la electricitate și gaze de 45% și, respectiv, 30%.

"Intervenția guvernamentală a atenuat efectele într-o fază delicată a redresării și a protejat consumatorii fragili" dar sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce costurile structurale pentru energie, a apreciat șeful Arera, Stefano Besseghini.

Și premierul Mario Draghi anunța recent că executivul italian nu intenționează să majoreze taxele și va căuta să ajute firmele și gospodăriile să absoarbă așteptata creștere semnificativă a costurilor cu energia.

"Executivul nu are de gând să majoreze taxele. Este un moment în care trebuie dați bani, nu luați", a afirmat Draghi la adunarea anuală a grupului de lobby al angajatorilor, Confindustria.

Autoritățile de la Roma vor cheltui în următoarele luni peste trei miliarde de euro pentru a ajuta la limitarea creșterii prețurilor energiei, fără intervenția guvernamentală prețul electricității ar putea crește cu 40% în trimestrul viitor, iar prețul gazelor cu 30%, a declarat premierul.

Planurile autorităților de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creșterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile și micile afaceri, în condițiile în care economiile ies încet din pandemie.

Administrația premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creșterea prețurilor energiei și va continua utilizând același mecanism, au declarat surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Intervenția a dus la reducerea creșterii prețului electricității la 9%, față de un avans de 20% înainte de intervenția statului.

Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziția Ecologică. Țara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa. după Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău