Italia: COVID-19 oferă oportunități economice nesperate pentru mafie, avertizează poliția

  • 24 Februarie 2021 14:36
Italia: COVID-19 oferă oportunități economice nesperate pentru mafie, avertizează poliția

Epidemia de COVID-19 în Italia reprezintă o mană cerească pentru mafie datorită afluxului masiv de fonduri publice și proiecte de investiții, a avertizat miercuri Direcția de anchete antimafia (DIA), citată de France Presse.

Dificultatea fără precedent' pe care o întâmpină economia țării 'din cauza gravei crize sanitare trebuie considerată drept o mare oportunitate pentru organizațiile criminale pregătite în continuare să-și extindă afacerile', explică DUA într-un raport semestrial.


Italia a înregistrat aproape 100.000 de morți de la începutul pandemiei și economia sa s-a prăbușit, cu o scădere de 8,9% din PIB, aceasta fiind cea mai gravă recesiune de după al Doilea Război Mondial.

Pentru relansarea țării și depășirea situației de criză 'simplificarea procedurile privind licitațiile și serviciile publice va fi inevitabilă', apreciază DIA.

'Toate acestea vor comporta riscuri serioase de infiltrare mafiotă în economia legală, în special în domeniul sanitar', avertizează raportul.

'Trebuie luate în considerare importante investiții criminale în societățile care operează în sectorul sanitar' în sensul larg al termenului, de la construirea sau restructurarea spitalelor la serviciile funerare trecând prin gestionarea deșeurilor periculoase sau producerea de dispozitive medicale, adaugă DIA.

În același timp, diverse grupări criminale 'vor încerca foarte probabil să intercepteze noi mijloace de finanțare care vor fi puse la dispoziție pentru realizarea și consolidarea unor construcții majore și infrastructuri, inclusiv digitale', apreciază DIA.

Italia va beneficia de un ajutor acordat de Uniunea Europeană în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro pentru relansarea economiei.

Aceste resurse financiare vor atrage fără îndoială apetitul mafiei și procedurile de atribuire a contractelor publice 'trebuie să fie însoțite de o supraveghere antimafia atentă și rapidă', mai subliniază raportul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău