Italia convoacă un summit G20 pentru Afganistan pe 12 octombrie: Este de datoria celor mai bogate țări din lume să evite o catastrofă umanitară

  • 30 Septembrie 2021 13:14
Italia convoacă un summit G20 pentru Afganistan pe 12 octombrie: Este de datoria celor mai bogate țări din lume să evite o catastrofă umanitară

Premierul italian Mario Draghi a anunțat miercuri că puterile economice mondiale din cadrul G20 vor organiza luna viitoare un summit pe tema Afganistanului, în încercarea de a evita un dezastru umanitar, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Va avea loc un summit extraordinar al G20 pe tema Afganistanului pe 12 octombrie”, a declarat Draghi reporterilor. „Vrem să vedem dacă este posibil ca cele mai bogate 20 de țări din lume să aibă obiective comune”, a adăugat liderul italian.

Roma, care deține președinția rotativă a forumului G20, a încercat să extindă discuția globală privind criza afgană la țări precum Rusia și China.

„Nu încetez să aud că o catastrofă umanitară este pe cale să se întâmple, deoarece Afganistanul nu beneficiază de sprijin din partea restului lumii”, a declarat Draghi. „Cred că este de datoria celor mai bogate țări din lume să facă ceva pentru a evita o catastrofă umanitară”, a adăugat el.

Șeful diplomației italiene, Luigi Di Maio, le-a solicitat la jumătatea lui septembrie agențiilor ONU și organizațiilor non-profit active în Afganistan să participe la acest summit.

De asemenea, liderii G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, SUA), reuniți pe 24 august în cadrul unei întâlniri virtuale pentru a discuta despre gestionarea situației din Afganistan, au avertizat că talibanii aflați la putere „vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor în ceea ce privește combaterea terorismului, respectarea drepturilor omului, în special pe cele ale femeilor, fetelor și minorităților”. 

Aceștia au punctat că „poporul afgan merită să trăiască în demnitate, pace și securitate, reflectând realizările politice economice și sociale din ultimele două decenii, în special pentru femei și fete”.

În egală măsură, liderii G7 au atras atenția că „legitimitatea oricărui viitor guvern depinde de abordarea pe care aceștia o adoptă acum pentru a-și respecta obligațiile și angajamentele internaționale în vederea asigurării unui Afganistan stabil”.

La mai bine de o lună de la cucerirea capitalei Kabul de către talibani, Afganistanul se confruntă cu o criză economică dublată de o criză umanitară, cu milioane de persoane strămutate în interiorul teritoriului afgan sau refugiate în străinătate, la care se adaugă incertitudinea cu privire la direcția pe care o va adopta în cele din urmă noul guvern.

Summitul G20 va analiza, de asemenea, ce măsuri poate lua comunitatea internațională „pentru a împiedica Afganistanul să devină din nou un focar de terorism internațional”.

Reuniunea va fi deschisă și altor participanți, inclusiv Națiunilor Unite, Olandei, Spaniei și Qatarului, a adăugat el.

Este probabil ca summitul privind Afganistanul să se desfășoare prin videoconferință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău