Italia | Controversă după o decizie a Curții de Casație în care subliniază că imigranții trebuie să se adapteze valorilor occidentale

  • 16 Mai 2017 17:07
Italia | Controversă după o decizie a Curții de Casație în care subliniază că imigranții trebuie să se adapteze valorilor occidentale

Curtea de Casație a Italiei a confirmat condamnarea unui indian sikh pentru purtarea pumnalului ritual, subliniind că imigranții trebuie să se adapteze valorilor occidentale, transmit DPA și AFP.

În martie 2013, acest sikh a fost arestat la Goito, în apropiere de Mantova, și condamnat la 2.000 de euro amendă pentru port de armă neautorizat, pentru că avea asupra lui un ''kirpan'', un pumnal sacru cu o lungime de 18 cm, pe care bărbații de această religie trebuie să-l poarte în permanență, scrie Agerpres.

Sursa foto: www.repubblica.it

Decizia Curții de Casație, emisă luni și publicată oficial marți, a declanșat o dezbatere la nivel național într-o țară cu o creștere rapidă a populației de origine străină și în contextul presiunii valului de migranți care traversează Mediterana.

''Este esențial pentru un imigrant să-și adapteze valorile proprii la valorile lumii occidentale, unde a decis în mod liber să se integreze, și să verifice în avans dacă are un comportament compatibil'' cu normele locale, a explicat instanța supremă italiană.

''Nu este tolerabil ca atașamentul față de propriile valori, chiar dacă legale potrivit dreptului din țara de origine, să conducă la încălcarea în mod conștient a celor ale societății de primire'', a subliniat Curtea.

Verdictul stabilește astfel un important precedent juridic și ar putea fi folosit ca argument de promotorii limitării vălului islamic.

Decizia Curții a fost salutată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, cu următoarea postare pe Facebook: ''Dacă o spune Liga, e rasism, dar chiar și în acest caz am avut dreptate: ori te integrezi, ori pleci înapoi acasă!''.

Potrivit lui Cesare Mirabelli, fost președinte al Curții de Casație, judecătorii au avut dreptate să respingă apelul din rațiuni de securitate, însă au intrat pe un ''teritoriu dificil'' prin invocarea valorilor occidentale în motivarea deciziei.

În Italia trăiește a doua cea mai numeroasă comunitate sikh din Europa, de circa 60.000-70.000 de persoane.

Vălul integral și burka sunt interzise de puțin timp în spitalele și clădirile publice din regiunile Lombardia și Veneto, conduse de Liga Nordului, care vrea să extindă măsura la nivel întregii țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău