Italia: Conte acceptă să formeze un guvern pentru o țară "mai justă, mai competitivă și mai incluzivă"

  • 29 August 2019 15:14
Italia: Conte acceptă să formeze un guvern pentru o țară

Premierul italian demisionar, Giuseppe Conte, a acceptat joi să formeze un nou guvern, susținut de o inedită majoritate care-i reunește pe social-democrați și Mișcarea 5 Stele, afirmând că vrea o țară "mai justă, mai competitivă și mai incluzivă", informează AFP, prelaut de Agerpres.

Giuseppe Conte a precizat că acceptă "cu rezerve" sarcina de a fi noul președinte al Consiliului de Miniștri, sarcină ce i-a fost încredințată de președintele italian Sergio Mattarella. Aceasta este o formulă consacrată a sistemului italian, care prevede formarea ulterioară a guvernului, depunerea jurământului, apoi un vot de încredere în Parlament.

Premierul demisionar a trasat liniile generale ale programului său, pe care l-a calificat drept proiect de "nou umanism", menit să facă din Italia "o țară mai justă, mai competitivă, mai solidară, mai incluzivă".

Giuseppe Conte a declarat, de asemenea, că vrea să transforme perioada de criză economică în "oportunitate de relansare" pentru a-i reda Italiei "locul pe care îl merită" și "un rol de prim plan în Europa", "în respectul multilateralismului".

Inițial el se va "consacra elaborării unui program împreună cu forțele politice care au acceptat să susțină acest nou proiect". El se va întâlni cu reprezentanții acestora în următoarele ore și speră să-i prezinte președintelui Italiei lista executivului său "în câteva zile".

La finalul unui maraton de negocieri, s-a ajuns miercuri la un acord între Mișcarea 5 Stele, mișcare născută pe respingerea clasei politice și primul partid în Parlament (din primăvara lui 2018), și Partidul Democrat, prima forță de centru-stânga, pentru formarea unui nou guvern sub conducerea lui Conte.

"Suntem într-o fază foarte delicată pentru țară și trebuie să ieșim cât mai repede din perioada de incertitudine politică creată de criza guvernamentală", a spus el, după ce s-a întâlnit cu președintele Mattarella la Palatul Quirinal.

Conte a evocat de asemenea o conjunctură delicată pentru economia mondială "în special în Europa, unde creșterea încetinește, precum și din cauza tensiunilor dintre SUA și China".

El a mai afirmat că vrea să relanseze sudul Italiei, să atragă tineri, ca țara să fie "în avangardă în materie de tehnologii și apărare a mediului".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău