Italia | Călcându-și pe inimă, Salvini lasă 27 de copii migranți să debarce în Lampedusa

  • 18 August 2019 11:33
Italia | Călcându-și pe inimă, Salvini lasă 27 de copii migranți să debarce în Lampedusa

Ministrul de interne italian și lider al extremei drepte, Matteo Salvini, a acceptat împotriva voinței sale sâmbătă debarcarea a 27 de migranți minori, neînsoțiți, de pe nava ONG spaniolă Proactiva Open Arms, ancorată în largul insulei Lampedusa, potrivit AFP și Le Point.

"Evacuarea minorilor neînsoțiți, îndeplinită", a comunicat prin Twitter această organizație neguvernamentală.

În mod evident ușurați, uneori cu surâsul pe buze, acești tineri migranți au fost recuperați de Gărzile de coastă italiene care i-au adus în portul micii insule italiene Lampedusa, situată între Sicilia și Africa de Nord. Această soluție era așteptată de unii dintre ei de două săptămâni în largul mării.

Ministrul de interne scrisese mai devreme un mesaj șefului guvernului italian, Giuseppe Conte, în care declara că ar putea autoriza "presupușii" minori să părăsească Open Arms, deși aceasta ar fi în "contradicție cu opinia sa".

Marc Reig, comandantul navei, descrisese - vineri - o situație "explozivă" la bord, subliniind că unii migranți ar putea "să se arunce în apă" pentru a ajunge pe uscat "înotând".

"Toată lumea este dărâmată psihologic, această situație a devenit nesustenabilă", afirmase el pentru canalul de televiziune spaniol TVE. Într-un mesaj pe Twitter, ONG evoca amenințări de sinucidere și cerea o debarcare generală din motive de "urgență umanitară".

Matteo Salvini continuă totuși să refuze ca 105 adulți și doi minori însoțiți, aflați în continuare la bord, să poată debarca, deși mai multe țări europene acceptaseră să-i primească.

"Comisia (Europeană) a avut contacte intense în cursul săptămânii și suntem foarte recunoscători cooperării Franței, Germaniei, Luxemburgului, Portugaliei, României și Spaniei", a comentat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Vanessa Rock.

Dar "nicio țară europeană nu a făcut pași oficiali pentru a primi migranții care se află la bord", deplâng surse din Ministerul de Interne italian, care cer angajamente concrete.

Proactiva Open Arms a anunțat că ar avea nevoie de timp pentru a anunțat migranților că cea mai mare parte dintre ei trebuie să rămână la bord, în timp ce nava a aruncat ancora în largul insulei Lampedusa de joi.

Un procuror sicilian a efectuat o percheziție sâmbătă la sediul serviciului Gărzilor de coastă italiene la Roma, în cadrul unei anchete pentru sechestrarea de persoane și abuz de putere cu autori neindentificați, vizând decizia de a împiedica Open Arms să acosteze.

Poliția a confiscat în special înregistrări ale comunicațiilor între Ministerul de Interne și serviciile de intervenție, a informat cotidianul de stânga La Repubblica.

Această nouă confruntare între o navă de salvare de migranți și ministrul de interne italian s-a desfășurat de această dată în contextul crizei politice care afectează viața politică a Italiei.

Salvini a destrămat în 8 august coaliția guvernamentală alcătuită din formațiunea sa politică, Liga (extrema dreaptă) cu Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem). El a cerut organizarea rapidă a unor alegeri anticipate, în timp ce este creditat cu 36-38% din intențiile de vot în sondaje.

Dar un front politic pare pe cale să se formeze împotriva sa prin crearea neașteptată a unei alianțe între foștii săi parteneri din M5S și Partidul Democrat (centru-stânga).

Politica în domeniul migrației a ocupat un loc central în această criză, în așteptarea unui eventual vot de cenzură împotriva guvernului în Senat marți.

În același timp, Ocean Viking, nava SOS Mediterana și Medici fără Frontiere, nu dispune în continuare de nicio soluție pentru a-i putea debarca pe cei 356 de migranți pe care i-a salvat în largul mării.

Ea navighează cu viteză mică la jumătatea drumului între Malta și Lampedusa, în timp ce decretul care îi interzice să intre în apele teritoriale italiene este în continuare în vigoare și autoritățile malteze rămân insensibile la cererile sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău