Italia | Blocul Berlusconi obține victoria la alegerile regionale

  • 23 Aprilie 2018 15:37
Italia | Blocul Berlusconi obține victoria la alegerile regionale

Alianța conservatoare a lui Silvio Berlusconi a obținut victoria în alegeri regionale duminică, urmărite atent pe fondul unei crize guvernamentale în Italia, informează luni dpa.

Donato Toma, candidatul susținut de fostul prim-ministru italian, a fost ales guvernator al micii regiuni Molise (sud) cu 43,7% din voturi, potrivit rezultatelor difuzate luni.

În alegerile de duminică, el i-a înfrânt pe Andrea Greco de la Mișcarea 5 Stele (M5S - populistă, antisistem), care a obținut 38,4%, și candidatul Partidului Democrat (centru-stânga) Carlo Veneziale (17% din voturi).

Rezultatul este o surpriză după ce în alegerile generale din 4 martie M5S a câștigat în Molise, ca parte a unei victorii mai largi în sudul sărac al Italiei.

Votul din Molise este văzut ca un test de forță între conservatori și M5S, în consultări de mai multe săptămâni asupra unui posibil acord pentru formarea unui guvern național.

La 4 martie, conservatorii au obținut 37% din voturi în alegerile naționale și M5S circa 32%, dar niciuna dintre părți nu a câștigat o majoritate parlamentară.

De atunci, M5S s-a oferit să negocieze doar cu partidul Liga de extremă-dreaptă, evitându-l pe Berlusconi din cauza unui scandal în care acesta este implicat și care include o condamnare pentru fraudă fiscală.

Acest lucru a condus la un impas politic, deoarece liderul Ligii, Matteo Salvini, care este și șeful blocului conservator, a refuzat să renunțe la Berlusconi.

Președintele Sergio Mattarella, care joacă un rol de mediator în criza guvernamentală, este de așteptat să facă o nouă încercare de ieșire din impas, mai târziu în cursul zilei de luni.

Se așteaptă ca Mattarella să îi ceară președintelui camerei inferioare a parlamentului, afiliat la M5S, Roberto Fico, să conducă încă o rundă de întâlniri cu liderii politici. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău