Italia are nevoie de imigranți pentru a-și plăti pensionarii, potrivit Securității Sociale italiene

  • 04 Iulie 2018 17:28
Italia are nevoie de imigranți pentru a-și plăti pensionarii, potrivit Securității Sociale italiene

Italia, țară în declin demografic, are nevoie de imigranți pentru a-și plăti pensionarii, a afirmat miercuri Tito Boeri, președintele Institutului pentru Securitate Socială (INPS, Istituto Nazionale di Previdenza Sociale), afirmație care a stârnit furia ministrului italian de interne Matteo Salvini, informează AFP.

Prin reducerea fluxurilor de migranți, 'noi vom pierde în cinci ani o populație care echivalează astăzi cu un oraș precum Torino', adică '700.000 de persoane sub 34 de ani, în decurs de o legislatură', care durează în Italia cinci ani, a afirmat Boeri în fața Camerei Deputaților.

În fața acestui declin demografic, 'de care nimeni nu pare să se îngrijoreze în Italia', el a recomandat menținerea unui flux migratoriu legal, singurul care va ar permite, în opinia sa, asigurarea unui echilibru al fondurilor pentru pensionari. Cu atât mai mult, a atenționat el, cu cât reforma propusă de noua majoritate parlamentară, formată din partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini și Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) pentru facilitarea pensionărilor, riscă de asemenea să coste mult.

Reforma preconizată de noul guvern va costa între 18 și 20 de miliarde de euro, a atenționat președintele INPS, în opinia căruia ar fi mai bine să fie relaxată vechea lege, zisă Fornero, care a redus substanțial vârsta de pensionare și pe care noul guvern vrea să o abolească.

'Istoria recentă a tinerilor din țara noastră este cea a unei inexorabile revizuiri în scădere a așteptărilor lor', a declarat Boeri. 'Iar una dintre aceste deziluzii este de a se trezi mereu, indiferent de rezultatul votului, cu un guvern care propune să intervină în favoarea pensionarilor', a deplâns el.

Boeri a asigurat, de asemenea, că economia italiană are nevoie de o mână de lucru a imigranților pentru a asigura unele sarcini (muncitor agricol, infirmieră, etc) pe care italienii nu vor să le preia.

Aceste recomandări au atras furia lui Salvini. Președintele INPS, un economist numit de precedentul guvern de centru-stânga, 'continuă să facă politică, ignorând nevoia atâtor italieni de a munci și de a avea copii', a subliniat el într-un comunicat. Dar 'unde trăiesc ei, pe Marte?', se întreabă el. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,66 m/s
Sun
16
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău