Italia anunță că își va muta ambasada din Afganistan în Qatar

  • 05 Septembrie 2021 14:12
Italia anunță că își va muta ambasada din Afganistan în Qatar

Italia intenționează să își mute ambasada din Afganistan în Qatar, a anunțat, duminică, ministrul de externe italian, Luigi Di Maio - cel mai recent demers al diplomaților occidentali de a-și stabili sediul permanent în afara Afganistanului, după preluarea puterii aici de către talibani, potrivit Rador.

Anunțul survine după semnale anterioare conform cărora statele occidentale și Uniunea Europeană - care și-au închis misiunile de la Kabul, ar putea folosi statul din Golf drept bază pentru relațiile lor diplomatice cu Afganistanul. Mai mulți diplomați s-au refugiat în Qatar, stat care a găzduit biroul politic al talibanilor începând din 2013.

China, Iran, Pakistan, Rusia și Turcia își mențin deschise ambasadele din capitala afgană, ceea ce le sporește oportunitățile de a influența noul guvern afgan, în proces de a fi format.

"Mă voi întâlni astăzi cu emirul Qatarului, iar apoi cu ministrul de externe, întrucât intenția noastră este de a reloca ambasada pe care am avut-o la Kabul în Doha", a declarat Di Maio, în cadrul unei videoconferințe cu oameni de afaceri și politicieni reuniți la o conferință de afaceri în Cernobbio, pe Lacul Como.

"Qatarul a devenit centrul relațiilor diplomatice cu acest guvern afgan în curs de a fi alcătuit", a mai spus Di Maio. Surse din cadrul mișcării talibane au declarat că noul guvern afgan, ce va fi anunat în curând, ar urma să fie condus de co-fondatorul grupării, Mullah Abdul Ghani Baradar.

Statele Unite au suspendat operațiunile la Ambasada din Kabul la 31 august, la o zi după ce Washingtonul a finalizat retragerea forțelor americane din Afganistan, punând capăt unui război de 20 de ani, ce a culminat cu revenirea talibanilor la putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău