Italia afirmă că guvernul taliban nu poate fi recunoscut, dar subliniază că afganii trebuie să fie ajutați

  • 27 Septembrie 2021 11:20
Italia afirmă că guvernul taliban nu poate fi recunoscut, dar subliniază că afganii trebuie să fie ajutați

Guvernul taliban din Afganistan nu poate fi recunoscut, a susținut duminică ministrul de externe italian Luigi Di Maio, care le-a cerut guvernelor străine să împiedice un colaps financiar care ar conduce la un flux masiv de migranți, relatează agenția de presă Reuters, citat de AGERPRES.

Italia deține în prezent președinția anuală, prin rotație, a G20 și în această calitate va găzdui în următoarele săptămâni un summit special consacrat crizei din Afganistan. Reuniunea la nivel înalt va fi prezidată de către premierul Italiei, Mario Draghi.

„Recunoașterea guvernului taliban este imposibilă întrucât printre miniștri există 17 teroriști, iar drepturile femeilor sunt încălcate continuu'', a spus șeful diplomației italiene, care săptămâna trecută a prezidat o reuniune a miniștrilor de externe din G20 la New York, potrivit postului de televiziune public Rai 3.

Totuși, a precizat Di Maio, poporul afgan ar trebui să înceapă să primească sprijin financiar după ce acesta a fost înghețat în urma preluării puterii de către talibani în Afganistan, la jumătatea lunii august.

„În mod evident, trebuie să prevenim o implozie în Afganistan și un flux de migranți necontrolat care ar putea destabiliza țările vecine. Există modalități de a garanta sprijin financiar fără a da bani talibanilor. De asemenea, am convenit că o parte din ajutorul umanitar trebuie orientat întotdeauna către protecția femeilor și a fetelor'', a subliniat demnitarul italian.

Pe de altă parte, Luigi Di Maio a afirmat că țările G20 și cele vecine Afganistanului sunt decise să lupte împotriva terorismului și să lucreze împreună pentru protecția drepturilor omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău