Italia a decretat starea de urgență migratorie

  • 12 Aprilie 2023 19:00
Italia a decretat starea de urgență migratorie

Guvernul italian de dreapta condus de Georgia Meloni a decretat marți seară starea de urgență migratorie pentru următoarele șase luni, decizie menită în special să faciliteze expulzarea migranților ilegali care debarcă în număr tot mai mare în Italia, relatează Agerpres

Numai în ultimele trei zile, pe coastele italiene ajuns peste 3.000 de migranți, în timp ce zeci de ambarcațiuni cu migranți clandestini se îndreaptă către Italia. Două mari pescadoare, care au fiecare la bord circa 400 de migranți, așteaptă să primească asistență în partea centrală a Mediteranei, potrivit organizației neguvernamentale Sea Watch, implicată în salvarea migranților pe mare.

Printre măsurile care vor fi înlesnite prin aplicarea stării de urgență, se numără creșterea numărului structurilor care se ocupă cu repatrierea migranților fără drept de azil în Italia. Aceste centre (Centro di Permanenza per il Rimpatrio - CPR) au ca sarcini identificarea și expulzarea migranților care nu se califică pentru a primi azil.

Vicepremierul Matteo Salvini - ministru de interne într-un fost guvern și care în prezent este judecat pentru că a respins acostarea unei nave cu migranți a unei organizații neguvernamentale - a declarat că este nevoie de "cel puțin un centru de repatriere pentru fiecare regiune" a Italiei și a cerut măsuri mai dure împotriva migrației. El a mai spus că Italia este "absolut neputincioasă" în fața valului de migranți și a cerut "Europei să se trezească și să intervină", adică celelalte state ale UE să preia din migranții care debarcă în Italia.

Pe de altă parte, starea de urgență migratorie, pentru aplicarea căreia este prevăzută o finanțare inițială de 5 milioane de euro, va permite și implementarea de proceduri și acțiuni mai rapide pentru a le oferi migranților soluții de găzduire rapidă și la standarde adecvate, precizează guvernul de la Roma.

Măsura, care "permite derogarea de la unele norme în vigoare", se va aplica la nivel național, întrucât "trebuie să ajutăm regiunile pentru că altfel există riscul să aducem sistemul în colaps dacă acest ritm al sosirilor continuă", a declarat ministrul protecției civile, Matteo Piantedosi, cel care a cerut să fie instituită starea de urgență migratorie. El a cerut de asemenea intervenția UE, afirmând că este important ca Europa "să-și dea seama că nu mai este mult timp".

"Comisia Europeană a luat notă de declararea stării de urgență în Italia", a reacționat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, Anitta Hipper. Această decizie este o "competență națională", despre care Bruxellesul înțelege că a fost determinată de "provocările particulare ale situației migratorii" în această țară și "trebuie să vedem în detaliu măsurile înainte de a le comenta", a adăugat ea, amintind totuși că Comisia Europeană pledează pentru relocările de migranți către alte state membre ale UE.

În acest timp, o organizație neguvernamentală dintre cele care salvează sau preiau migranții din ambarcațiunile lor precare pe Mediterana și îi debarcă în Europa a calificat măsura stării de urgență migratorie în Italia "un coșmar" care nu se justifică, și a acuzat guvernul de la Roma de "xenofobie". "Este o campanie propagandistică a guvernului Meloni pentru a provoca panică și zgomot și nu este justificată", mai susține Oscar Camps, fondatorul organizației Open Arms.

Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 28.000 de migranți au debarcat în Italia de la începutul acestui an, de patru ori mai mulți față de perioada similară a anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău