Italia a adoptat un act normativ care limitează acțiunile navelor cu migranți
-
23 Februarie 2023 18:45
Parlamentul italian a aprobat joi, 23 februarie, o hotărâre de guvern care limitează acțiunile navelor cu migranți la bord, transmite Agerpres.
Conform reglementării, navele trebuie să ceară "fără întârziere" permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranți din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcațiuni cu refugiați. Până acum, navele folosite de organizații neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operațiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.
Noua lege prevede amenzi de până la 50.000 de euro pentru comandanții care nu respectă procedura, precum și confiscarea navelor în caz de repetare a abaterilor.
"Dacă imigrația nu este controlată, creează exploatare, muncă forțată, muncă ilegală. Dacă imigrația nu este controlată, creează enclave de ilegalitate și infracțiuni, provocând un sentiment de insecuritate socială", a argumentat în parlament Nicola Molteni, subsecretar de stat în ministerul de interne.
Reglementarea este o componentă a eforturilor guvernului de la Roma de a limita activitățile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranții să riște traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia.
Organizațiile caritabile susțin însă că migranții pornesc la drum oricum, fără a aștepta apropierea unor nave de salvare. Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la și mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaților.
Organizațiile neguvernamentale se plâng de asemenea că guvernul italian le obligă să transporte migranții în porturi îndepărtate din nordul peninsulei, departe de locurile unde se efectuează salvările. Costurile pentru ONG-uri au crescut mult după impunerea restricțiilor, iar în ultimele luni au mai ieșit în larg doar câteva nave.
Cu toate acestea, numărul de migranți sosiți în Italia nu a scăzut; anul acesta, s-au înregistrat până acum 12.667 de intrări, față de 5.273 în aceeași perioadă din 2022. Cel puțin 157 de migranți au fost dați dispăruți și probabil au murit în 2023, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană. Un document al ministerului de interne consemna, potrivit Reuters, că anul trecut din circa 105.000 de migranți, doar 10% au fost aduși în Italia de navele organizațiilor neguvernamentale.
"Este pur și simplu un mod greșit de a aborda această criză umanitară", a arătat înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.
Luna trecută, Biserica Catolică din Italia a apreciat că noile măsuri încalcă dreptul internațional și trebuie abandonate.