Italia - 70% din Veneția sub ape, în urma unui nou episod de inundații

  • 15 Noiembrie 2019 15:11
Italia - 70% din Veneția sub ape, în urma unui nou episod de inundații

Orașul Veneția a fost inundat vineri în urma unei noi creșteri a nivelului apelor, la doar câteva zile după ce așezarea-lagună a fost afectată de cel mai grav episod de inundații din ultimii peste 50 de ani, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Piața centrală San Marco a fost acoperită de ape, iar accesul turiștilor a fost restricționat, în timp ce magazinele și hotelurile au fost din nou inundate.

Autoritățile locale au indicat că fenomenul de "aqua alta" (maree înaltă) a ajuns la 154 de centimetri peste nivelul normal, sub cel de 187 de centimetri înregistrat în noaptea de marți spre miercuri - al doilea cel mai mare nivel consemnat în Veneția.

Apele au acoperit vineri 70% din suprafața orașului punându-i la grea încercare pe localnici, nevoiți să înceapă o nouă operațiune de curățare.

''Suntem în această stare de urgență de câteva zile și nu mai suportăm'', a spus Nava Naccara din Veneția într-o declarație acordată Reuters.

Cabinetul Italian a declarat joi stare de urgență în Veneția după ce nivelul ridicat al apelor a afectat magazine, biserici, monumente și alte zone de interes istoric și turistic. Au fost alocate 20 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor imediate. Primarul Luigi Brugnaro a estimat vineri că pagubele ar putea fi semnificativ mai mari.

''Veneția a fost distrusă zilele trecute. Vorbim despre pagube totalizând miliarde de euro'', a declarat Brugnaro într-un mesaj video publicat pe Twitter. ''Este o situație de urgență, dar o gestionăm'', a adăugat edilul.

Sirenele au sunat în Veneția de la primele ore ale zilei de vineri avertizându-i pe cetățeni cu privire la pericolul mareei înalte prognozate, iar cripta de sub Bazilica San Marco a fost rapid inundată.

După inundațiile de vineri sunt prognozate noi episoade de maree de până la 110-120 de centimetri în cursul acestui weekend. În condiții normale, episoade de maree de 80-90 centimetri sunt considerate în general semnificative, dar relativ ușor de gestionat.

Primarul a invocat schimbările climatice drept cauză pentru creșterea nivelului apelor cu care se confruntă orașul în ultimii ani. Potrivit estimărilor, nivelul mediu al mării ar fi crescut cu peste 20 de centimetri față de în urmă cu un secol, iar tendința este posibil să se accentueze.

 Grupuri de voluntari și studenți au sosit în centrul orașului pentru a ajuta la operațiunile de curățenie, în timp ce școlile au rămas închise aproape toată săptămâna.


Apele s-au menținut sub valoarea de 187 de centimetri deasupra nivelului normal înregistrată la primele ore ale zilei de miercuri, cel mai ridicat nivel consemnat în ultimii peste 50 de ani. În urma acestui episod de inundații, apele au acoperit peste 90% din suprafața orașului.

Lucrările de construcție a unei structuri menite să protejeze Veneția de fenomenul ''aqua alta'' au fost amânate și nu vor debuta mai devreme de sfârșitul anului 2021, proiectul numit "Moise" fiind afectat de problemele care au ajuns să caracterizeze programele majore de infrastructură din Italia - corupție, depășiri ale costurilor și întârzieri prelungite, notează Reuters.

Veneția este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Orașul construit pe piloni și pe sute de insule legate între ele s-a scufundat în ultimul secol cu circa 28 de centimetri față de nivelul mării.

 Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău