ISW: Rușii au cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei în ultimele cinci luni de război

  • 24 Mai 2023 15:04
ISW: Rușii au cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei în ultimele cinci luni de război

Între decembrie 2022 și mai 2023, trupele rusești au reușit să captureze doar câteva sute de kilometri pătrați de teritoriu în Ucraina, iar Moscova a plătit un preț enorm, în morți și răniți, pentru aceste câștiguri limitate transmite News.ro. SUA estimează că, în această perioadă, forțele lui Putin au suferit peste 100.000 de pierderi pe câmpul de luptă, scrie G4Media.ro

Ofensiva rusă care a început la sfârșitul anului trecut s-a stins în mare parte la câteva luni după începerea noului an și are ca rezultat doar câștiguri limitate, care au fost obținute cu un preț foarte mare pentru forțele care luptă în războiul Kremlinului din Ucraina.

O hartă publicată de Business Insider arată cât de puțin teren au câștigat forțele rusești în cinci luni, cu prețul a 100.000 de morți și răniți. În perioada de cinci luni dintre 2 decembrie 2022 și 2 mai 2023, forțele ruse au cucerit aproximativ 870 de kilometri pătrați de teritoriu în estul Ucrainei, ceea ce reprezintă 0,1 la sută din întreaga țară, a stabilit o analiză Business Insider pe baza estimărilor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.

Rusia duce un război în Ucraina de aproape 15 luni. Luptele intense și brutale de-a lungul unei linii de front din ce în ce mai statice au lăsat orașe în ruine și au dus la creșterea numărului de morți de ambele părți, deși pierderile rusești, în special, sunt substanțiale.

În această perioadă, forțele rusești, atât trupe regulate, cât și mercenari suplimentați cu deținuți, au suferit peste 100.000 de pierderi, a dezvăluit un oficial de rang înalt de la Casa Albă la începutul lunii mai. Acest bilanț uluitor include 20.000 de soldați uciși și alți 80.000 de răniți, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Bilanțul subliniază că planul liderului rus Vladimir Putin a fost de a încerca să copleșească forțele de apărare ale Ucrainei cu mase de soldați slab pregătiți și dispensabili, trimiși în față în atacuri în valuri umane.

În noiembrie 2022, șeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, estima că Moscova a suferit peste 100.000 de pierderi de la invazia din februarie. Ultimele estimări arată că Ucraina a avut nevoie doar de cinci luni pentru a provoca pagube la fel de mari ca în lunile anterioare și pentru a dubla numărul de victime în rândul armatei invadatoare.

De asemenea, Kirby remarca, la începutul lunii mai, că jumătate dintre soldații ruși care au murit sunt mercenari și foști deținuți din faimoasa organizație paramilitară Wagner, care a jucat un rol-cheie în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, devastat de război – cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie din campania Moscovei. Forțele susținute de Kremlin – care includ armata regulată a Rusiei și Wagner – au petrecut luni de zile obținând câștiguri treptate în Bahmut și în jurul acestuia. Duminică, aceste forțe au susținut că au cucerit în totalitate orașul devastat, deși pretinsa lor victorie a fost contestată de Ucraina, care a făcut în schimb unele progrese de-a lungul flancurilor orașului.

Bahmut este unul dintre cele două orașe pe care Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene le evaluează în prezent ca fiind puncte focale majore în cadrul luptelor, celălalt fiind suburbia Marinka din Donețk. Într-o actualizare de luni comunicată pe Facebook, Statul Major General a scris că Rusia își concentrează principalul efort de război în zonele din jurul acestor două orașe, iar alte puncte fierbinți sunt în apropiere de Avdiivka, Lîman și Kupiansk.

Între timp, Ucraina se află în etapele finale de pregătire pentru o contraofensivă mult așteptată, care vizează eliberarea teritoriului ocupat în regiunile din est și sud. Nu este clar când, mai exact, ar putea începe contraofensiva, dar experții militari spun că depinde de integrarea blindatelor grele occidentale – cum ar fi tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie – care au fost trimise de SUA și aliații din NATO.

Dacă această contraofensivă ucraineană va avea succes, Kievul s-ar putea bucura de inversarea unora dintre câștigurile limitate pe care forțele rusești le-au obținut pe parcursul celor cinci luni de la începutul acestui an. Dar chiar și cu armament avansat din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, există întrebări cu privire la cât de mult poate realiza Ucraina în mod realist. Unii oficiali ucraineni de rang înalt au avertizat cu privire la supraestimarea posibilităților contraofensivei mult așteptate, preferând să fie mai rezervați, notează Business Insider.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău