ISW: Rusia pregătește a doua fază a ofensivei în regiunea Harkov și transferă întăriri

  • 31 Mai 16:38
ISW: Rusia pregătește a doua fază a ofensivei în regiunea Harkov și transferă întăriri

Întăririle pentru militarii ruși din regiunea Harkov indică faptul că aceștia fac probabil eforturi pentru a retrage forțele ucrainene din secțiunile critice ale liniei frontului din estul Ucrainei și pentru a crea o „zonă tampon” în nordul regiunii Harkov. Astfel, rușii doresc să înceapă a doua fază a ofensivei lor în regiunea Harkov, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), în cea mai recentă notă privind situația de pe frontul din Ucraina, scrie BBC, transmite G4Media.

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Sirski, și Statul Major General al Ucrainei au anunțat la 30 mai că armata rusă transfera unități, regimente și brigăzi suplimentare din alte secțiuni ale liniei frontului și de pe terenurile de antrenament la Streleche-Liptsy (la nord de Harkov) și Volceansk (la nord – est de Harkov), notează sursa.

Sirski a declarat că armata rusă nu dispune de suficiente forțe în nordul regiunii Harkov pentru a desfășura o ofensivă la scară largă și a străpunge apărarea ucraineană.

Președintele Administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că trupele rusești transferă rezerve în direcțiile Liptsevskoe și Volceansk pentru a atrage cât mai multe forțe ucrainene în nordul regiunii Harkov și pentru a menține ritmul actual al acțiunilor ofensive rusești în această zonă.

Sinegubov a declarat că trupele rusești nu au concentrat un „grup de atac” în apropierea comunității Zolochiv din regiunea Harkov (nord-vest de Harkov).

Analiștii militari au remarcat că desfășurarea de întăriri de către armata rusă în regiunea Harkov indică faptul că este probabil ca aceasta să continue să acorde prioritate eforturilor de retragere a forțelor ucrainene din secțiunile critice ale liniei frontului din estul Ucrainei și să creeze o „zonă tampon” în nordul regiunii Harkov.

Forțele rusești intenționează probabil să lanseze a doua fază a operațiunii lor ofensive în nordul regiunii Harkov după capturarea orașului Volceansk, deși luptele poziționale și posibilele contraatacuri ucrainene ar putea necesita ca trupele rusești să lanseze un alt val de asalturi intensificate în zonă pentru a finaliza capturarea orașului.

ISW continuă să evalueze că este probabil ca forțele ruse să rețină multe rezerve ale Grupului de forțe nordice, care este alcătuit din elemente ale Corpului 11 Armată, ale Corpului 44 AK și ale Armatei a 6-a de arme combinate – toate părți ale Districtului militar rus Leningrad (LMD), până când această grupare de trupe se va apropia de efectivul final planificat de 50.000-70.000 de oameni. Dar, chiar și la limita superioară a efectivului final declarat, nu va avea efectivele necesare pentru a desfășura cu succes o operațiune de încercuire sau de capturare a orașului Harkov.

Principalele constatări ale ISW pentru 30 mai:

  • Președintele SUA, Joe Biden, ar fi aprobat o schimbare de politică care ar permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA, inclusiv rachetele GMLRS, dar nu și rachetele ATACMS cu rază de acțiune mai mare, pentru a lovi teritoriul rusesc din apropierea graniței cu regiunea Harkov.
  • Aliații europeni ai Ucrainei continuă să își exprime sprijinul pentru a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare din Rusia.
  • Oficiali militari ucraineni de rang înalt au raportat că trupele rusești deplasează forțe în nordul regiunii Harkov din alte sectoare ale frontului, ceea ce indică faptul că armata rusă continuă să acorde prioritate eforturilor de retragere și consolidare a forțelor ucrainene în nordul regiunii Harkov.
  • Oficialii francezi ar putea anunța în curând că Franța trimite instructori militari în Ucraina.
  • Țările occidentale continuă să depună eforturi pentru a crește producția și achiziționarea de arme de artilerie pentru Ucraina.
  • Se pare că membrii NATO nu dispun de suficiente capacități de apărare aeriană pentru a proteja membrii Alianței din Europa Centrală și de Est în cazul unui atac la scară largă.
  • La 30 mai, guvernul rus a aprobat un pachet de amendamente la codul fiscal rus care introduce o scară progresivă a impozitului pe venit începând cu 2025, transferând marginal o parte din povara financiară a războiului prelungit al Rusiei în Ucraina asupra elitei bogate a Rusiei.
  • Președintele rus Vladimir Putin a continuat eforturile de depășire a crizei demografice din Rusia în cadrul inițiativei politice interne „Anul Familiei” în 2024.
  • Forțele de menținere a păcii rusești din republica separatistă Transnistria din Republica Moldova, susținută de Rusia, se pare că efectuează o inspecție neautorizată de o lună a vehiculelor lor blindate și ar putea efectua noi provocări în lunile următoare.
  • Trupele ucrainene au avansat recent în apropiere de Volceansk, iar trupele rusești au avansat în apropiere de Ceasov Iar, Avdeevka, Donețk și pe malul estic (stâng) al regiunii Kherson.
  • Rusia a format un nou regiment de asalt aeropurtat, fără nume, care are baza în Crimeea ocupată și care operează acum în direcția Zaporojie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,6 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
23
Sat
24
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău