ISW: Putin este „nesigur pe capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc”

  • 19 Ianuarie 17:33
ISW: Putin este „nesigur pe capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc”

Discursul lui Vladimir Putin de comemorare a trupelor sovietice pentru că au spart asediul nazist al Leningradului ilustrează faptul că acesta „rămâne nesigur în privința capacității sale de a modela semnificativ spațiul informațional rusesc”, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

Ieri, liderul rus a participat la un eveniment alături de veterani pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a ridicării asediului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Sankt Petersburg – pe atunci cunoscut sub numele de Leningrad – pe care naziștii l-au blocat timp de aproape 900 de zile, scrie G4Media. 

El le-a spus veteranilor că Rusia luptă în Ucraina pentru a-i apăra pe etnicii ruși și vorbitori de limbă rusă, despre care Moscova spune că sunt supuși unei discriminări sistematice în Ucraina.

Kievul respinge această acuzație și spune că Moscova o folosește ca pretext pentru o acaparare de terenuri.

Acum, ISW a declarat că discursul l-a ajutat să „reitereze retorica standard și de lungă durată a Kremlinului care susține în mod fals că Rusia a lansat invazia Ucrainei pentru a proteja locuitorii din Donbas”.

De asemenea, ISW afirmă că Putin nu a folosit evenimentul pentru a face niciun anunț referitor la războiul din Ucraina, cum ar fi un nou val de mobilizare, așa cum sugeraseră unii bloggeri militari ruși.

„Putin a reiterat probabil retorica standard a Kremlinului pentru că a rezonat bine cu comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război, ale cărei elemente au fost din ce în ce mai critice față de modul în care a condus războiul”, adaugă ISW.

„Este posibil ca Putin să încerce să modeleze spațiul informațional rusesc în timp, dar se pare că nu vrea sau nu poate să încerce un discurs dramatic care să reprezinte o inflexiune semnificativă în retorica sa”.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
-2,26
Ninsoare ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
0
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău