ISW: Kremlinul s-ar putea folosi de regiunea transnistreană pentru a bloca exporturile de cereale ucrainene la Marea Neagră

  • 11 Ianuarie 11:29
ISW: Kremlinul s-ar putea folosi de regiunea transnistreană pentru a bloca exporturile de cereale ucrainene la Marea Neagră

Kremlinul ar putea încerca să exploateze operațiuni cu steag fals în regiunea transnistreană pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre, pentru a pretinde că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de rusă și pentru a stârni instabilitatea în Republica Moldova, potrivit celei mai noi evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului.

Kremlinul ar putea instrui separatiștii pro-ruși din Transnistria să stabilească condiții de informare pentru o posibilă operațiune de tip fals în regiunea transnistreană, ca parte a eforturilor mai ample ale Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova, scrie Hotnews.

TASS a publicat pe 9 ianuarie un interviu cu președintele separatist Vadim Krasnoselski, în care a susținut că „militarizarea” Moldovei amenință regiunea transnistreană și a acuzat Republica Moldova pentru oprirea negocierilor cu regiunea separatistă și a subliniat acordurile de cooperare „ample” ale Transnistriei cu Rusia.

Interviul lui Krasnoselski a fost probabil parte a eforturilor de a stabili condiții de informare care vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror viitoare campanii rusești în regiune.

Așa-zisul minister al Securității Statului din regiunea separatistă (MGB) a emis un comunicat de presă pe 10 ianuarie în care susținea că pe 7 ianuarie a avut loc un „incident” în care „două persoane au fost transferate pe teritoriul Ucrainei”, dar că autoritățile clarifică circumstanțele „incidentului.”

Kievul a negat incidentul, calificând informația ca fiind o provocare.

Comunicatul de presă al MGB din 10 ianuarie este probabil, de asemenea, parte a acestor eforturi de la Kremlin.

Kremlinul ar putea încerca să folosească operațiunile cu steag fals în Transnistria ca un efort de a pretinde că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă.

De asemenea, Kremlinul ar putea reînvia eforturile de a mobiliza Transnistria pentru a crea instabilitate în Moldova pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre.

Reuters a raportat pe 10 ianuarie că portul românesc Constanța a livrat 36 de milioane de tone metrice de cereale transportate în 2023 - un nivel record - și că aproximativ 40 la sută din aceste transporturi constau din cereale ucrainene.

ISW a evaluat anterior că atacurile ucrainene împotriva activelor flotei ruse de la Marea Neagră (BSF) au forțat schimbarea modului de operare a navelor rusești și au forțat BSF să mute unele nave de la baza sa principală din Sevastopolul ocupat din vestul Crimeei.

Atacurile ucrainene împotriva activelor BSF au facilitat, de asemenea, utilizarea civilă a coridorului de cereale al Mării Negre din Ucraina, deoarece sprijinul internațional pentru coridor continuă să crească, în ciuda retragerii Rusiei din Inițiativa pentru cereale a Mării Negre și a amenințărilor militare împotriva acesteia.

Kremlinul ar putea folosi o operațiune cu steag fals în Transnistria ca o modalitate alternativă de a descuraja țările să participe la coridorul de cereale ucrainene, în ciuda prezenței slăbite a Rusiei în vestul Mării Negre.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău