ISW: Forțele de apărare ucrainene trebuie să coordoneze loviturile rachetelor ATACMS cu operațiunile terestre

  • 25 Aprilie 10:22
ISW: Forțele de apărare ucrainene trebuie să coordoneze loviturile rachetelor ATACMS cu operațiunile terestre

Potrivit experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), rachetele ATACMS furnizate Ucrainei de către Statele Unite pot slăbi logistica rusă și reprezintă o amenințare asupra aerodromurilor și depozitelor rusești. Cu toate acestea, pentru Ucraina, ele vor avea o semnificație operațională cu condiția ca aceste lovituri să fie susținute de operațiuni terestre ale Forțelor de Apărare, scrie cotidianul ucrainean Pravda.

Președintele american Joe Biden a anunțat pe 24 aprilie că SUA vor începe să trimită echipamente militare Ucrainei ” în câteva ore ” după ce va promulga proiectul de lege care oferă Ucrainei un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari, scrie G4Media.

Biden a promulgat legea în data de 24 aprilie, după ce Senatul SUA a adoptat-o în seara zilei de 23 aprilie și Camera Reprezentanților a SUA pe 20 aprilie.

Pentagonul a anunțat că prima tranșă a ajutorului militar american prevăzut în acest proiect de lege este de 1 miliard de dolari.

Analiștii de la ISW notează că asistența americană în materie de securitate ar putea ajunge pe frontul din Ucraina în următoarele câteva săptămâni, mai devreme decât se așteaptă partea rusă.

„Situația de pe câmpul de luptă va continua să se deterioreze până când forțele ucrainene vor fi capabile să obțină și să opereze echipamente militare suficiente, iar pe termen scurt, forțele ucrainene ar putea avea în continuare dificultăți în apărarea împotriva forțelor rusești în apropiere de Ceasov Iar și la nord-vest de Avdiivka”, se arată în analiza ISW.

Experții notează că sosirea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în număr suficient va permite forțelor ucrainene să slăbească logistica rusă și să amenințe aerodromurile rusești aflate în adâncimea frontului rusesc, deși este posibil ca lunile de întârziere în furnizarea asistenței americane să fi dat suficient timp militarilor ruși să se pregătească pentru amenințările pe care Ucraina le-ar ridica prin rachetele ATACMS.

În plus, apariția rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune ar putea reprezenta, de asemenea, o amenințare semnificativă la adresa depozitelor de muniții rusești din zonele din spate și ar putea forța comandamentul rus să aleagă între consolidarea depozitelor existente și dispersarea în continuare a depozitelor pe teritoriul Ucrainei ocupate.

Este posibil ca forțele rusești să se fi adaptat deja la noile capacități de atac potențiale ale Ucrainei în urma utilizării ATACMS în octombrie 2023, deși rămâne neclar dacă depozitele de muniții ale ocupanților ruși sunt suficient de fortificate sau dispersate.

Analiza ISW reamintește că sosirea sistemelor HIMARS în Ucraina în iunie 2022 a permis forțelor ucrainene să desfășoare o campanie de atacuri importantă din punct de vedere operațional în sprijinul operațiunilor contraofensive din regiunile Herson și Harkov și a forțat comandamentul rus să extindă logistica rusă de-a lungul unor linii de comunicații terestre mai lungi, ceea ce a complicat aprovizionarea cu muniții și materiale a forțelor rusești.

Din acest motiv, experții subliniază că loviturile ucrainene împotriva facilităților logistice rusești sau a aeronavelor rusești aflate în adâncimea frontului sunt susceptibile de a fi semnificative din punct de vedere operațional, dar numai dacă forțele ucrainene reușesc să le coordoneze cu succes cu operațiuni terestre pentru a profita de capacitățile rusești slăbite ca urmare a loviturilor.

Principalele constatări ISW pentru ziua de 24 aprilie:

  • Biden a anunțat pe 24 aprilie că SUA vor începe să trimită echipamente militare Ucrainei „în câteva ore” de la semnarea unui proiect de lege care va oferi un ajutor de aproximativ 60 de miliarde de dolari Ucrainei.
  • Statele Unite ar fi furnizat Ucrainei un număr nespecificat de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în martie 2024, dintre care unele au fost deja folosite de Ucraina pentru a lovi ținte rusești în spatele liniilor de front.
  • Sosirea rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în număr suficient va permite forțelor ucrainene să slăbească logistica rusă și să reprezinte o amenințare pentru aerodromurile rusești aflate în adâncimea frontului, deși este posibil ca lunile de întârziere să le fi dat ocupanților timp pentru a compensa potențialul impact operațional pe care rachetele ATACMS l-ar avea.
  • Forțele ucrainene ar fi efectuat cu succes atacuri cu drone împotriva instalațiilor energetice și industriale rusești din regiunile Smolensk și Lipetsk în noaptea de 23-24 aprilie.
  • Autoritățile ruse l-au arestat pe ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov la 24 aprilie sub acuzația de luare de mită, deși unele surse rusești au declarat că Ivanov este suspectat de trădare.
  • Arestarea lui Ivanov a stârnit speculații în spațiul informațional rusesc cu privire la o nouă rundă de schimbări de personal în armata rusă și declarații potrivit cărora arestarea face parte din conflictele între facțiunile de la Kremlin.
  • Kremlinul a amenințat în mod deschis Armenia dacă țara nu își reia participarea activă la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia și dacă nu revine la o orientare pro-Kremlin.
  • Trupele rusești au făcut recent progrese minore în apropiere de Avdiivka, Donețk și Robotino.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău