ISW: A început contraofensiva? / Ucrainenii și-ar fi stabilit poziții în partea de est a Niprului, în apropiere de orașul Herson / Ministerul Apărării din Ucraina: „Există o operațiune militară în curs de desfășurare care necesită tăcere informațională”

  • 23 Aprilie 2023 18:00
ISW: A început contraofensiva?  / Ucrainenii și-ar fi stabilit poziții în partea de est a Niprului, în apropiere de orașul Herson / Ministerul Apărării din Ucraina: „Există o operațiune militară în curs de desfășurare care necesită tăcere informațională”

Potrivit ISW există o infiltrare a unor unități ucrainene în zona orașului Herson, iar aceasta ar putea fi un prim pas pentru a încerca să-i disloce pe ruși din pozițiile pe care le folosesc pentru a trage asupra orașului Herson, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a situației de pe front, notează News.ro.

Este prima dată când ISW a observat imagini geolocalizate fiabile ale pozițiilor ucrainene de pe malul estic, coroborate cu rapoarte rusești, cu surse multiple, despre o prezență ucraineană solidă acolo.

Bloggerii militari ruși au declarat că forțele ucrainene au stabilit linii de aprovizionare fiabile către pozițiile lor și „efectuează în mod regulat ieșiri în zonă”, a precizat ISW, un think tank cu sediul la Washington, care face analize zilnice, folosind surse deschise, ale situației de pe front.

Atacurile constante din partea rușilor retrași pe celălalt mal al fluviului Nipru au făcut imposibilă revenirea locuitorilor la o viață normală în Herson, la câteva luni după ce trupele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă. Incursiunile militare ucrainene peste râu ar putea marca primii pași timizi spre lansarea unei contraofensive de primăvară mult așteptate, notează CNN.

Pozițiile raportate se aflau pe teritoriul mlăștinos al insulelor și al afluenților, în apropierea așezărilor Oleșki și Daci, aflate în continuare sub controlul rusesc, se arată în raport.

O purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene pentru regiunea sudică a refuzat să comenteze rapoartele potrivit cărora trupele ucrainene ar fi instituit un punct de sprijin peste râu.

„Există o operațiune militară în curs de desfășurare care necesită tăcere informațională. Iar când va fi permisă raportarea, vom avea grijă să vă informăm”, a declarat Natalia Humeniuk pentru un post de televiziune din Ucraina.

Oficialii guvernamentali și comandanții ucraineni au semnalat de luni de zile că, atunci când vremea și trupele vor fi pregătite, vor încerca să îndepărteze forțele rusești din sudul țării.

O campanie de toamnă a eliberat zone întinse din nord-estul Harkovului și a împins trupele rusești din Herson, la acea vreme ultimul lor bastion de pe malul vestic al Niprului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este încrezător că Ucraina este pregătită să recucerească o mai mare parte din teritoriul său în următoarea ofensivă.

 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău