Istoricul Thierry Wolton, invitat special la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov 2024, a vorbit despre comunism și geopolitica actuală a Republicii Moldova

  • 28 August 13:28
Istoricul Thierry Wolton, invitat special la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov 2024, a vorbit despre comunism și geopolitica actuală a Republicii Moldova

Thierry Wolton, renumit jurnalist, eseist și istoric francez, a fost invitat special al ediției din 2024 a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR). Evenimentul, recunoscut pentru explorarea istoriei prin film și dezbateri intelectuale, a reunit personalități de renume, istorici, cineaști, scriitori, tineri.

În trilogia sa monumentală „O istorie mondială a comunismului”, renumitul istoric francez oferă o perspectivă detaliată asupra comunismului și a impactului său asupra societăților din întreaga lume. Autorul explorează nu doar dimensiunile politice și economice ale comunismului, dar și efectele sale psihologice și morale asupra oamenilor care au trăit sub astfel de regimuri.

Într-un interviu, oferit în exclusivitate pentru Radio Chișinău, Thierry Wolton, a subliniat influența semnificativă a comunității rusofone și intențiile Rusiei în Republica Moldova, sugerând că președintele rus Putin ar dori să recupereze statul nostru, însă acest lucru este complicat de poziția strategică a Republicii Moldova între Ucraina și România, ambele opunându-se influenței ruse.

Thierry Wolton a evidențiat, de asemenea, rolul președintei Maia Sandu, pe care o consideră o lideră competentă și o oportunitate pentru țară. El a încurajat Republica Moldova să continue să se apropie de Uniunea Europeană, subliniind că aceasta este cea mai bună cale pentru stabilitate și prosperitate.

Prezența lui Wolton la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, alături de scriitoarea Ana Blandiana, Teodor Paleologu, Alexandru Gussi ș.a., a subliniat importanța cunoașterii trecutului pentru a construi o societate mai informată și mai pregătită pentru viitor.

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) este un eveniment cultural anual dedicat explorării istoriei prin intermediul filmului, literaturii și dezbaterilor intelectuale. Festivalul aduce împreună istorici, cineaști, scriitori, jurnaliști și pasionați de istorie, oferind o platformă pentru discutarea evenimentelor istorice și a relevanței lor pentru prezent și viitor.

Pe lângă prelegeri și proiecții de filme, festivalul a inclus și ateliere de lucru și expoziții, concerte, oferind o experiență culturală completă pentru participanți.

Un interviu cu istoricul Tierry Wolton și politicianul și scriitorul Teodor Paleologu, prezenți la FFIR, ediția 2024, puteți audia în una din edițiile viitoare a emisiunii „Memorial Basarabean”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
19,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău