Istoricul Alina Pavelescu | Există şi astăzi oameni în Basarabia care se laudă că au avut ''patru clase la români'' (Gaudeamus25)

  • 16 Noiembrie 2018 15:05
Istoricul Alina Pavelescu | Există şi astăzi oameni în Basarabia care se laudă că au avut ''patru clase la români'' (Gaudeamus25)

Istoricul Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naţionale ale României, a afirmat vineri, la Gaudeamus, că există şi astăzi oameni în Basarabia care se laudă că au avut ''patru clase la români'', scrie Agerpres.

"Chişinăul, în România Mare, a avut o existenţă, din păcate, la fel de scurtă ca şi a Cernăuţiului, dar suficient de importantă, să spunem, încât să existe şi astăzi oameni în Basarabia care să se laude că au avut 'patru clase la români'. Eu m-am amuzat de această expresie, dar am aflat că ea înseamnă că au făcut şcoală serioasă. Probabil că se pot spune foarte multe şi s-a scris foarte mult despre capacitatea integratoare sau punctele fragile ale acestei politici de integrare în statul naţional a provinciilor care s-au unit în 1918, dar basarabenii au această amintire durabilă, cele patru clase la români", a spus istoricul cu prilejul lansării de către MNIR a volumului "Oraşele Unirii: Chişinău, Cernăuţi, Alba Iulia".

Despre lucrarea lansată, Alina Pavelescu a spus că "e o carte nu numai plăcută la citit, dar e foarte plăcută la văzut".

"Are foarte foarte multe ilustraţii extrem de revelatoare, îmi permit să spun, atât pentru istoria celor trei oraşe, cât şi pentru prezentul lor. Nişte ilustraţii care te îndeamnă, fără-ndoială, la reflecţie, pentru că aceste trei oraşe vin dintr-o istorie aventuroasă şi au plecat, ulterior, după 1940 şi chiar după 1990, într-o istorie la fel de aventuroasă", a opinat istoricul.

Ea a caracterizat drept remarcabilă iniţiativa realizatorilor volumului de a reuni pe lângă fotografii din colecţiile unor muzee - Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istoriei a Moldovei, Muzeul Bucovinei din Suceava, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia - şi câteva fotografii foarte importante din colecţii private (...), români colecţionari de dincolo şi de dincoace de Prut.

În acelaşi cadru, MNIR a lansat la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură alte două volume aniversare, dedicate celebrării Centenarului: "Averescu - Prezan: Mareşalii României Mari", "o carte document, care îmbină textul cu o serie de imagini din arhiva MNIR şi din Arhiva familiei Prezan", după cum o caracteriza dr. Cristina Păiuşan, cercetător în cadrul muzeului, şi "Conducătorii României Mari. Şefi de stat şi de guvern (1918 - 1940)", despre care dr. Ştefania Dinu, director general adjunct al Muzeului Cotroceni, a afirmat că este o lucrare "foarte concisă, explicită, care poate fi foarte bine un instrument pentru studenţi, profesori, cercetători".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
24,08 °C
cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,22 m/s
Sun
25 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău