Istoricii susțin că publicarea numelor celor ridicați în cadrul operațiunii „Iug” este un act de „justiție istorică”. Claudia Durughean-Conovalov, care și-a regăsit numele bunicilor în aceste liste: Abia acum am aflat adevărul despre acel eveniment tragic
-
05 Iulie 2022 13:30
Agenția Națională a Arhivelor (ANA) a publicat, în premieră, listele cu numele a 35.144 de basarabeni care au fost ridicați de NKVD-ul sovietic acum 73 de ani, în cadrul operațiunii „Iug”. Publicarea acestor liste, potrivit istoricilor, reprezintă un pas extrem de important în vederea consolidării memoriei colective și un act de „justiție istorică”.
Acum 73 de ani, în perioada 5-9 iulie, sovieticii au ridicat 35.796 de persoane, care au fost transportate în marfare spre Siberia. Listele publicate de Agenția Națională a Arhivelor conțin numele a 99 la sută din numărul total al persoanelor deportate în cadrul operațiunii „Iug”, în traducere – „Sud”. Directorul instituției, Igor Cașu, spune că prin publicarea acestor liste se încearcă un proces de reconstituire a deportărilor în masă a basarabenilor.
„Este un act de justiție ce ține de memoria istorică, ce ține, dacă vreți, de accesul elementar la informație al persoanelor, al rudelor celor care au fost deportați și al celor puțini care mai trăiesc și e parte a unei strategii noi a administrației ANA de a oferi acces la maxim de informații în ceea ce privește deportările”, a declarat Igor Cașu.
Istoricii consideră că publicarea acestor liste este importantă pentru memoria colectivă a Rep. Moldova. Anatol Țăranu.
„Acum oricine poate să vadă prin ce calvar au trecut strămoșii lor. Pentru memoria colectivă acest pas al Agenției Arhivelor Naționale este extrem de important și asta vine să consolideze ceea ce se numește identitatea națională a acestui spațiu și a oamenilor care locuiesc între Prut și Nistru”, a afirmat Aanatol Țăranu.
În listele publicate de Agenția Națională a Arhivelor, Claudia Durughean-Conovalov din satul Cuhnești, raionul Glodeni, și-a regăsit numele bunicilor, care au fost duși la 7 iulie 1949 din Gara Fălești spre regiunea Kurgan, în vagonul cu nr.37 dintr-o garnitură de tren cu peste 1.300 de basarabeni.
„Abia acum am aflat adevărul despre acel eveniment tragic din istoria țării și cu atât mai mult din istoria familiei mele. Toate datele acestea au trecut ca un fior prin sufletul meu”, a spus Claudia Durughean-Conovalov.
Acum 73 de ani, în cadrul operațiunii „Iug” s-au produs cele mai masive deportări ale moldovenilor. Primele deportări însă au avut loc în iunie 1940, atunci fiind ridicate peste 25 de mii de persoane. În 1951 a urmat încă o etapă de epurare și deportare a moldovenilor.