Istoricii atenționează că Moscova „implementează comandamente rusești” în R. Moldova: Depinde de noi dacă putem să ne solidarizăm, să înțelegem că, de fapt, suntem mințiți și atrași în sfera Rusiei

  • 07 Februarie 2020 13:39
Istoricii atenționează că Moscova „implementează comandamente rusești” în R. Moldova: Depinde de noi dacă putem să ne solidarizăm, să înțelegem că, de fapt, suntem mințiți și atrași în sfera Rusiei

Igor Dodon și Partidul Socialiștilor încearcă să submineze valorile naționale românești în Republica Moldova prin mai multe acțiuni de promovare a trecutului sovietic, declară Mișcarea Politică „Unirea”. Istoricii, la rândul lor, atenționează că Moscova „implementează comandamente rusești” în R. Moldova. O relatare de Cristina Popușoi pentru Radio Chișinău.

Reprezentanții Mișcării Politice „Unirea” au denunțat, într-o conferință de presă, atacurile repetate făcute de socialiști împotriva limbii române și a istoriei românilor, precum și intenția de a sărbători la 9 mai „a 75-a aniversare a Marii Victorii”.

Reprezentanții Mișcării Politice Unirea califică aceste acțiuni drept o sfidare la adresa memoriei basarabenilor. Unul dintre reprezentanții mișcării, liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu.

Sunt numeroase acțiuni care vin să diminueze din valorile naționale românești din Basarabia. Sau cel puțin acesta este scopul Federației Ruse, pe care și-l realizează prin interpușii săi din R.Moldova. În ultimele luni, de către înaintații  PSRM, Igor Dodon au loc atacuri repetate împotriva limbii române și istoriei românilor. Ion Ceban, întors de la Sankt Petersburg va cheltui bani pentru a deschide la Chișinău un muzeu al blocadei Leningradului”.

Istoricii califică toate aceste acțiuni drept o încercare de resovietizare a R. Moldova. Actuala conducere pro-rusă de la Chișinău nu poate să le ofere bunăstare oamenilor și încearcă să-i scindeze pe criterii etnice și lingvistice, observă istoricul Anatol Petrencu:

„Depinde de noi dacă putem să ne solidarizăm, să înțelegem că, de fapt, suntem mințiți și atrași în sfera Rusiei și vor să ne transforme în gubernie rusească, cu limba rusă vorbită peste tot. Cu niște istorii adevărate la prima părere dar mincinoase în esență. E clar că noi ne rusificăm, noi ne pierdem independența. Spunem că suntem independenți, dar de fapt, pierdem această independență”.

În această săptămână, a fost adoptată și o hotărâre de Guvern, prin care militarii din R. Moldova vor participa la parada militară de 9 mai, de la Moscova, după ce acest lucru nu s-a mai întâmplat vreme de zece ani.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău