Istoric: Puciul din 19 august 1991 - unul dintre momentele cruciale ale destrămării URSS

  • 11 August 2023 13:00
Istoric: Puciul din 19 august 1991 - unul dintre momentele cruciale ale destrămării URSS

Puciul din 19 august 1991 reprezintă unul dintre momentele cruciale ale destrămării URSS, iar principalele efecte asupra basarabenilor pentru ieșirea din lagărul terorii în 1918 s-au manifestat prin dictatură, represiuni, persecuții, deportări și înfometare, a declarat istoricul Ion Negrei, în cadrul unei dezbateri la IPN. Potrivit acestuia, este vorba despre un puci clasic ce a avut consecințe nefaste în societate și pe plan intern, dar și mondial, transmite Radio Chișinău.

„Chiar și astăzi sunt efectele acestui puci. În fond este o lovitură și un puci clasic care a avut consecințe nefaste în societate și pe pal intern, dar și mondial. Efectele puciului asupra basarabenilor s-au manifestat prin dictatură, represiune, persecuții, deportări și înfometare. Și în acest fel, noi am suferit poate și mai dur, iar drept pedeapsă pentru că am fugit din lagărul terorii din 1918, asupra basarabenilor au fost aplicate cele mai dure acțiuni: elitele politice și intelectuale distruse, țăranii deposedați de pământ, celelalte libertăți democratice suprimate și conferirea unei noi identități a acestei populații este o consecință a politicilor represive pe care le-a aplicat statul sovietic în acest spațiu”, a declarat Ion Negrei. 

Tentativa sovietică de lovitură de stat din 1991, cunoscută și ca Puciul din august, a fost o încercare a unui grup de conservatori comuniști sovietici de a-l răsturna de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov și de a prelua controlul asupra țării.  Deși lovitura de stat a eșuat după numai trei zile de la declanșare, iar Gorbaciov s-a reîntors în fruntea statului, evenimentul a anulat orice posibilitate de păstrare a uniunii într-o formă mai puțin centralizată.

Menționăm că la 19 august, anul curent, se împlinesc 32 de ani de la puciul de la Moscova.

Declarația istorcului Ion Negrei care este vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, a fost făcută în cadrul dezbaterii publice la Agenția de presă IPN la tema „URSS: născută și distrusă de puciuri”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău