Istoria la pachet | Domnia lui Vasile Lupu în Moldova și moștenirea sa culturală

  • 26 Aprilie 2023 16:16
0%
00:00:00
00:00:00

O emisiune pentru consumatorul de Istorie despre domnia lui Vasile Lupu, domn al Moldovei în prima jumătate a secolului al XVII-lea și despre moștenirea sa culturală. Domn ambițios și mândru, cu aspirații mari de domnie, Vasiel Lupu a lăsat posterității amintiri controversate dar, a asigurat un nou avât în cultura ecleziastică românească.

Zidirea mai multor lăcașuri de sfânt (Sfinții Trei Ierarhi din Iași și altele) și înzestrarea acestora cu școli (Academia Vasiliană), tipar și cărți bisericești l-au așezat pe Vasile Lupu în rândul domnilor care au dat o nouă strălucire Moldovei. În perioada domniei lui Vasele Lupu și prin stăruința Mitropolitului Varlaam s-au tipărit cărțile:

„Carte românească de învățătura”: „Răspunsuri la Catehismul Calvinesc”; „Pravilele împărătești”. Despre personalitatea acestui domnitor, și evenimentele desfășurate în perioada domniei lui Vasiel Lupu vorbesc Valentin Constantinov, doctor habilitat în istorie, cercetător științific principal la Institutul de Istorie al USM și Silvia Corlăteanu-Granciuc, doctor în istorie, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
16
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău