Istoria, la 30 de metri înălțime
-
21 Octombrie 2014 12:43
Radio Chisinau continuă seria materialelor dedicate vechii capitale a Moldovei cu prezentarea Mănăstirii Golia, clădire medievală devenită una dintre atracțiile turistice ale Iașului.
Complexul monahal este înconjurat de un zid, cu înălțimea de aproape 7 metri, prevăzut la colțuri cu turle, ridicate în anul 1668. În incintă mai este o casă cu coloane din secolul al 18-lea, în care a locuit temporar și Ion Creangă. Scriitorul nu a fost mult timp însă diacon la Mănăstirea Golia, explică Părintele Gherasim.
”Ion Creangă era atunci paznic de seară. Și pe aici de obicei, seara și dimineaața trec foarte multe ciori.Nu a avut ce face și a tras cu pușca în ciori. A ucis o cioară și pentru acest lucru Ion Creangă a fost oprit de la slujbe. ”
Complexul monahal cuprinde pe lângă Biserică și așa-numitul Turn al Goliei, sau Turnul de Foc, considerată cea mai veche construcție din Iașiul secolului al 16-lea. De pe terasa turnului, cu înălțimea de aproape 30 de metri, se pot vedea toate cele 7 coline pe care este așezat orașul Iași.
Există și o istorie mai puțin cunoscută legată de acest locaș. Se zice că domnitorul Vasile Lupu ar fi aurit acoperișul și ornamentele bisericii. De aceea cand ieșea soarele, biserica strălucea atât de puternic încât era punctul de atracție al Iașilor. După moartea domnitorului o invazie turcească a ajuns în capitala Moldovei. Conducătorul oștilor otomane, văzând această splendoare și crezând că a găsit o modalitate de a se îmbogăți, a ordonat să se pună foc pe lângă ziduri și să se adune aurul. Locașul a ard pe dinafară, nu s-a adunat nimic spre dezamăgirea turcului.
Ascultați un material mai amplu despre Turnul și Mănăstirea Golia din Iași, relatat de Părintele Gherasim, slujitor de aproape 20 de ani la Mănăstirea Golia.