Israelul sugerează Statelor Unite să deschidă un consulat pentru palestinieni în Cisiordania, nu la Ierusalim

  • 07 Noiembrie 2021 10:51
Israelul sugerează Statelor Unite să deschidă un consulat pentru palestinieni în Cisiordania, nu la Ierusalim

Prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a reiterat opoziția Israelului față de planurile SUA de a deschide un consulat american la Ierusalim pentru a oferi servicii pentru arabii din Autoritatea Palestiniană (AP), informează duminică agenția de presă TPS Israel, potrivit Agerpres.

Acționând pentru îndeplinirea unei promisiuni electorale, administrația Biden intenționează să redeschidă consulatul său de pe strada Agron din vestul Ierusalimului, care va oferi servicii arabilor din zonă. Israelul s-a opus unei astfel de acțiuni.

În timpul unei conferințe de presă de sâmbătă seara, Bennett a repetat poziția guvernului său, despre care a spus că a fost transmisă și la Washington, potrivit căreia "nu există loc pentru un consulat american care să deservească palestinienii în Ierusalim".

"Ne exprimăm poziția în mod consecvent, calm și fără dramatism, și sper că va fi înțeleasă. Doar Ierusalimul este capitala Israelului", a declarat Bennett unui reporter CNN.

Ministrul de externe Yair Lapid a adăugat că "suveranitatea în Ierusalim aparține unei singure țări, Israelul", iar "dacă americanii vor să deschidă un consulat în Ramallah, nu avem nicio problemă cu asta".

"Nu este o chestiune de politică. Este o obiecție israeliană de principiu împotriva deschiderii unui consulat în Ierusalim. Există o ambasadă americană [la Ierusalim]", a subliniat el.

Cu toate acestea, Hussein Al-Sheikh, ministrul pentru afaceri civile al Autorității Palestiniene, a scris pe Twitter că remarcile lui Bennett reprezintă "o nouă provocare a guvernului israelian la adresa guvernului Biden, care și-a anunțat deja în repetate rânduri decizia de a deschide consulatul SUA în Ierusalimul de Est!".

În ultimele zile, Autoritatea Palestiniană și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de progrese în relațiile cu administrația Biden și față de "atitudinea călduță" a Washingtonului față de Autoritatea Palestiniană.

Cu toate acestea, mai mulți oficiali de rang înalt de la Ramallah au declarat pentru TPS că SUA au stabilit o serie de condiții ca bază pentru dezvoltarea relațiilor dintre părți, pe care șeful AP, Mahmoud Abbas, refuză să le accepte. Abbas respinge cererea americană de a forma un guvern tehnocrat, iar un înalt oficial al AP a declarat că Abbas nu a renunțat la dorința sa de a forma un guvern de uniune cu Hamas.

În timpul președinției lui Donald Trump, Washingtonul a închis consulatul de la Ierusalim și a plasat personalul acestuia în cadrul Ambasadei SUA în Israel, care a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim în 2018, amintește Reuters.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat și au considerat că inițiativa SUA de a-și muta ambasada subminează această aspirație. Israelul, care a capturat Ierusalimul de Est în 1967, numește Ierusalimul capitala sa indivizibilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău