Israelul sugerează că nu va adopta strategia SUA privind programul nuclear iranian
-
16 Februarie 2021 14:36
Ambasadorul israelian în SUA și la ONU, Gilad Erdan, a sugerat marți că țara sa ar putea să nu fie de acord cu strategia Statelor Unite privind programul nuclear iranian, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În contrast cu abordarea președintelui american Joe Biden, diplomatul a cerut noi sancțiuni împotriva Iranului și o "amenințare militară credibilă" pentru regimul de la Teheran.
Contextul declarațiilor lui Erdan la postul de radio al armatei israeliene este sensibil pentru premierul Benjamin Netanyahu, care se confruntă din nou cu alegeri luna viitoare și și-a reafirmat linia dură față de Iran. El nu a discutat încă direct cu Biden.
Noua conducere de la Washington a afirmat că dorește revenirea SUA în acordul nuclear încheiat de puterile internaționale cu Iranul în 2015, dacă partea iraniană își asumă din nou obligațiile respective. Teheranul a reluat îmbogățirea uraniului până la concentrații utilizabile pentru arme nucleare, după ce fostul președinte american Donald Trump a reactivat sancțiunile suspendate prin acord, cărora le-a adăugat unele noi.
În prezent, Statele Unite susțin că vor discuta astfel de decizii cu aliații din Orientul Mijlociu.
"Nu vom putea participa la un astfel de proces dacă noua administrație (americană - n. red.) revine la acordul respectiv", a spus Erdan.
Colaboratorii lui Netanyahu și-au exprimat, în cadru privat, îndoieli privind efectele colaborării cu omologii lor din SUA, care ar putea indica în mod eronat că Israelul acceptă orice nouă înțelegere cu Iranul, chiar dacă de fapt nu este de acord cu aceasta.
Israelul nu a fost parte la acordul din 2015, cunoscut ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune), semnat alături de Iran de membrii Consiliului de Securitate al ONU - China, Franța, Regatul Unit, Rusia și Statele Unite - cărora li s-au alăturat Germania și Uniunea Europeană. Înțelegerea este însă susținută puternic în Congresul SUA; amenințările lui Netanyahu că ar putea acționa militar unilateral împotriva Iranului, dacă apreciază că diplomația a eșuat, este inclusă în jocurile de putere, consideră Reuters.
"Credem că dacă Statele Unite revin la același acord din care s-au retras anterior, se va pierde tot efectul de forță", a arătat ambasadorul israelian. "Va părea că doar sancțiuni paralizante - păstrarea sancțiunilor actuale și chiar adăugarea unora noi - alături de o amenințare militară credibilă, de care Iranul să se teamă, ar putea aduce Iranul la negocieri reale cu țările occidentale", din care să rezulte un acord într-adevăr capabil să împiedice Teheranul să se înarmeze nuclear.
Guvernul condus de Biden a afirmat că dorește să întărească și să prelungească constrângerile pentru Iran, în timp ce iranienii susțin că nu urmăresc să producă armament atomic.